Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście acei może żyć z yellow ... bez uszczerbku na zdrowiu którejkolwiek ze stron. Czy określenie ryba peryfitonożerna będzie jasne nie wiem ale z przyczyn podanych wcześniej mam pewne opory do bezkrytycznego określania ryb peryfitonożernych jako wszystkożernych choć to jest bardziej prawidłowe, zwłaszcza w kontekście tego, że wielu peryfitonożerców uzupełnia dietę planktonem i są jeszcze bardziej wszystkożerne ;).

Opublikowano

Też wydaje mi się że nie ma co mieszać w bazie dodatkową grupą, idąc tym tokiem powinniśmy również dodać planktonożerców bo to też coś innego niż yello czy perlmut wcinające robale ;). Można by dodać dodatkową rubrykę w opisie np. "sposób odżywiania w naturze".

Opublikowano

Ewentualnie można byłoby dodać do opisu roślinożerca-preyfitonozerca, miesazerca - planktonozerca Ale czy to jest tak bardzo potrzebne. Czy ktoś będzie z tego korzystał. Boje sie jeszcze jednego następstwa. Nagle zaczną się pytania co to jest peryfitonozerca czy planktonożerca.

Opublikowano

Różnica jest zasadnicza, inny pokarm pomiędzy planktonożercą a skorupiakożercą nie ma wpływu na budowanie diety i obsady. W przypadku ryb peryfitonożernych różnica taka jest. Osobiście jestem zwolennikiem ścisłego opisywania czym żywi się ryba. Jeśli jednak stanie na tym aby tego nie robić bo za dużo zamieszania peryfitonożerców opisałbym nie jako roślino ale wszystkożerców. Czy jednak na naszym poziomie wiedzy nie lepiej byłoby dostosować bazę i opisywać czym ryba żywi się w naturze. Nie wiem jakie są możliwości techniczne bom w tym gamoń ale jeśli nie da się tego zrobić a trzeba zmieścić się w jednym wyrazie to istotę diety peryfitonożercy ( a nie chcecie mieszać ) musimy oddać określając faktyczna dietę ryby a więc peryfitonożerców powinniśmy określać jako wszystkożerców. IMHO of cors.

Opublikowano
Czy jednak na naszym poziomie wiedzy nie lepiej byłoby dostosować bazę i opisywać czym ryba żywi się w naturze.

Właśnie coś takiego zaproponowałem

Można by dodać dodatkową rubrykę w opisie np. "sposób odżywiania w naturze".

Czyli reasumując, główny podział wyświetlany w całości tabeli zostaje bez zmian a dodajemy dodatkową rubrykę w szczegółowym opisie danej ryby, chyba to jest wykonalne?

Opublikowano

Jak się to odnosi do innych odsłon?. Mam wrażenie że to chyba nie za dużo?.

Sir Yaro masz jakąś koncepcje odnośnie perefitonożerców i planktonożerców?

A może żeby nie rozbudowywać tabeli to i idźmy za rada kolegi harisimi przypisując je odpowiednio np P Acei lub P socolofi do wszystkożerców. Ze wzmianka pod spodem w nawiasie czym dokładnie się odżywiania.

• Dziękuję 1