Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie, otóż mam w swoim szkle jasny wystrój, mianowicie beżowe wapienie oraz piasek. W pokrywie posiadam aqua glo i jakąś jedną całkiem zwykłą świetlówkę. Tę zwykłą swietlówkę wyłączyłem, gdyż było jasno jak na plaży, zastanawiam się wiec co zamiast niej wrzucić. Nie wiem też czy pysie bardziej lubią gdy jest normalnie doświetlone, czy też taka na maxa "plaża". Dodam, że dziś przełożyłem tę aqua glo na tył i efekt mi się bardzo podoba. Proszę o kilka porad.

Opublikowano
eljot12 napisał(a):

Jeśli się tobie podoba to pyszczakom też :wink: .A tak na poważnie to dla ryb oświetlenie nie jest aż tak ważne.

Swoją drogą to nie wiem, czy oświetlenie nie jest aż tak ważne. '>http://www.malawi.pl/artykuly/swiatlo_w_malawi.htm

Ale ja nie napisałem że nie jest ważne, jeśli chodzi o to że ryby powinny mieć stworzone odpowiednie pory dnia (dzień, noc) czy o to że powinno się unikać częstych i gwałtownych zmian, to się zgodzę ale co do barwy i ilości światła nie do końca. Testowałem wiele rozwiązań (obecnie HQI) i nie zauważyłem zmian w zachowaniu ryb. Krąży obiegowa opinia że zbyt duża ilość światła nie jest pożądana i pyszczaki wolą mniej doświetlone. Osobiście się z nią nie zgadzam co potwierdza moje obecne akwa które jest "podzielone" na dwie strefy, jaśniejszą i ciemniejszą a jednak wbrew obiegowej opinii ryby chętniej przebywają w tej jaśniejszej.

Więc podtrzymuje swoje stwierdzenie że oświetlenie nie jest AŻ tak ważne :wink:

Ps

Dużo ważniejsze jest, jeśli posiadamy ryby z odłowu niż z hodowli w których najczęściej nie przykłada się do oświetlenia zbyt dużej wagi i ryby przyzwyczajają się do sztucznego światła od maleńkości :) .

Opublikowano

istotna jest nie tyle moc co temperatura barwowa światła. Używając świetlówek/żarników powyżej 10 000K nie ma możliwości "prześwietlenia" zbiornika. Szczególnie w przypadku mbuny