Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

widze tu ze wszyscy krytykuja haremy.pozostawiam po 1 z samcow i bedzie 1+3. a teraz serio prosze o rady jakie gatunki z wiekszych ryb moge dolozyc. np: scinienochromis lub cortaryca moori itp czekam na propozycje

Opublikowano

wlasnie nie wiem co z tym fantem zrobic. bo chcial bym jakies wieksze ryby a nie tylko takie co 8 cm rosna . bo w takim akwa te male beda ladwo widoczne :P a te co mam to zal oddawac bo drogo placilem za nie tu w holandii

Opublikowano

Decyzja zapadla pozostaje przy Mbuna. oto obsada powiedzcie co o tym sadzicie ??

Labidochromis sp. mamba bay 3+3

Melanochromis johanii 2+1

Pseudotropheus.elegantus mphanga 4+4

Pseudotropheus daktari 1+1

Pseudotropheus Acei 2+6

Metraclima zebra Chilumba 2+6

wielkosci haremow ulegna zmianie. moze jakies propozucje wzgledem haremow? jak bedzie najlepiej ??

Opublikowano

harem to np 1 samiec i 3 samice i to najmniejszy harem jaki powinniśmy mieć.

Dla mnie niezrozumiałe jest 1+1, 3+3

Patrząc na to że wtedy by było ładnie i kolorowo, to może i ciebie rozumiem, niestety szczerze wątpie w pozytywny skutek trzymania w ten sposób ryb z j. malawi.

Opublikowano

Może głupie dywagacje ale jednak:

mam takie pytanko ktoś gdzieś pisał o malawi złożone z samych samców czyli np 4 samce a teraz np 4 samce 1 samica co się stanie ?

A teraz moje doświadczenia

miałem układ maingano 4samce i 3 samice na zmianę inkubujące kto był najgorszy w układzie samice samce trochę się gonoiły miedzy sobą ale w zasdzie samic zbyt mocno nie gnębiły natomiast jak jedna samica nosiła 2 pozostały ją goniły potem była zmiana (co za wredne babska ;) )

Inny układ 4 samce afry jalo na 2 samice samce z sobą rywalizowały ale bez "krwi" taka przepychanka zresztą ciekawa i wszystkie samce wybarwione oddałem 2 pozostawiłem 2na 2 i wszystko ucichło 1 znalazł sobie jedną stronę głazu 2 z drugiej strony i w zasadzien spokój samice gdzieś tam w innych rejonach zbiornika

i jeszce jedno b często jak np 2 samce afr jalo zaczeły się na siebie stroszyć to spod skały wypływał samiec maingano i rozdzielał zwaśnionych ciekawe zachowanie hm