Skocz do zawartości

Zbyt wysoka temp. wody w akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki mały problem, a mianowicie zbyt wysoką temperaturę wody w akwa (120x50x50) - 30st.C. W środku - grzałka (wyłączona), filtr wew. Blumodular3, filtr panelowy. Oświetlenie 2x39W T5 (od 10 do 21). Wcześniej temp. oscylowała w granicach 26,5 - 27,5 st.C, wydaję się więc, że wzrost temp. jest spowodowany temperaturą zewnętrzną (32-34 st.C). Po wstępie takie pytanie: co koledzy bardziej doświadczenie proponują ażeby obniżyć temp. w moim akwarium?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

PS. W FAQ już szukałem :?

Opublikowano

Ja stosuje wentylatorki komputerowe podłączone do odwróconego termoregulatora.W 450l baniaku są to 4 wentylatorki o średnicy 8cm,2 nadmuchują a 2 wysysają powietrze spod pokrywy.W 200l baniaczku zastosowałem 2 wentylatorki o śr.6cm.

Opublikowano

Przy 30'C tragedii jeszcze nie ma.

Jak podskoczy powyzej 31 mozesz wrzucic butelki plastikowe z lodem aby troche obnizyc - ale to tylko awaryjnie.

Docelowo mozesz zrobic tak jak napisal Perez666.

Opublikowano
No i oczywiscie mniej swiecic swiatlo :D to glownie swietlowki podgrzewaja wode.

No chyba nie do konca w tym przypadku

Wcześniej temp. oscylowała w granicach 26,5 - 27,5 st.C, wydaję się więc, że wzrost temp. jest spowodowany temperaturą zewnętrzną (32-34 st.C).

Skoro tak cieplo wokolo to I dmuchanie takim cieplym powietrzem na wiele sie nie zda.

Albo klimatyzator albo butelki z lodem.

Co do swietlowek to mozesz tez pogasic tak profilaktycznie bo w jakims tam stopniu podnosza jednak temperature.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, właśnie tak sobie myślałem o tym lodzie ale nie do końca byłem pewny, czy to nie będzie zbyt niebezpieczne dla rybek. Zmrożę trochę wody no i zobaczymy jak sytuacja się będzie rozwijać po jej włożeniu do akwa.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Ja awaryjnie stosuję zwykłe duże wentylatory biurowe. Podnoszę jedną część pokrywy i kieruję wylot powietrza z wentylatora na taflę wody. Temperatura utrzymuje się w granicach 26-27*. Jedyny minus to szum i duże parowanie. Codziennie muszę dolewać ok. 10-12 litrów wody.

Opublikowano

Stara kwestia wałkowana od lat.

A wynikiem tego wałkowania sa tylko dwa rozwiązania i to sprawdzone:

1.Wentylatory (i kwestia dolewek), to sprawdza się do okolic 30 st, daje spadek maksymalnie 3 st.

Jak ktoś mieszka dajmy na to na poddaszu to wentylatory z parowaniem nie pomogą, chyba że ktoś hoduje akurat dyskowce.

2.Kupny "schładzacz akwariowy" z normalnym układem chłodzenia jak w lodówce,drogie ale perfekcyjne rozwiązanie.

Nawet jesli drogie i zużywa w pracy 100W (tyle chyba zużywa ten najmneijszy ?) to i tak w klasycznym zastosowaniu będzie pracował maksymalnie 2 miesiące i to nie w stanie ciągłym.

Nie mówie tutaj o akwariach morskich i hodowli płazow czy ryb typowo zimnolubnych.

Nie istnieją rozsądne inne rozwiązania do zastosowania na dłużej - mam jeszcze jedno ale tylko dla tych co mieszkają w domku jednorodzinnym.

Wszelkie butelki z lodem i inne tego typu "rozwiązania" są tylko i wyłącznie chwilowe, a lato trwa dłużej niż jedne dzień.

Trzeba pamiętać że aby schłodzic tą butelkę czy wytworzyć lód tez potrzeba....energii.Ups !

Tak czy inaczej wszyscy poważnie myślący o chłodzeniu startują zawsze od wentylatorów, bo jeśli się sprawdzi w danym zastosowaniu (i w małym przedziale czasu) to po co bulić za gotowe urządzenie?

Kwestia zastosowan modułów Peltiera też była ćwiczona, więc ugryziono praktycznie wszystkie możliwości.

Opublikowano

Zapomniałem o jeszcze jednym rozwiązaniu sprawdzonym.

Otóż większosc ma nie tylko zabudowane akwaria (pokrywy) ale i stosuje świetlówki, które generują sporą ilość ciepła (powierzchnia rury nagrzewa sie do 70 st, można sprawdzić).

W takim przypadku idealnym rozwiązaniem jest montaż wentylatorów wyciągających powietrze spod pokrywy, tym samym nie tylko schładzamy źródła światła i usuwamy gorące powietrze, ale również intensyfikujemy parowanie.

Często zdarza się że to właśnie źródła światła są głownym czynnikiem nadmiernego wzrostu temperatury z prozaicznego powodu : braku wentylacji i kumulacji ciepła.

Opublikowano

Jeszcze jedno, chyba oczywiste rozwiązanie to klimatyzacja w pomieszczeniu z akwarium. Przyjemne z pożytecznym chociaż najdroższe rozwiązanie.Za to rozwiązuje od razu problem chłodzenia i akwarium i obserwatora :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.