Skocz do zawartości

Pierwszy raz Malawi. Czy wszystko dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam już od ponad roku zwykłe akwarium 126L jednak teraz zamierzam zacząć również zabawę z Malawi i co za tym idzie z pyszczakami.

A więc tak:

A) SPRZĘT:

1. Moje akwarium to 300L (wymiary: 120cmx50cmx50cm)

2. Oświetlenie to standardowe 2x30W

3. Co do grzałki to nie wiem czy lepiej 1 300W czy 2 rozmieszczone na końcach po 150W ?

4. Filtry to: zewnętrzny JBL e900 900 l/h, wewnętrzny to FIltr FAN 3 BIO PLUS Aquela 700 l/h.

5. Wkłady do filtra zewnętrznego to 1x biokulki i 3x ceramika.

6. Napowietrzacz Hailea ACO-9610 600 l/h

B) DEKORACJE:

1. Tło wewnętrzne mam zamiar wykonać sam ze styropiany pianki i CR-65.

Co do tła sprawa jest taka, że chce w nim zamaskować filtry i grzałki i moje pytanie jest takie, gdzie zamocować filtr wewnętrzny oraz węże od filtra zewnętrznego,czy ma to jakieś znaczenie??

2. Co do skał to waham się między piaskowcami a Serpentynitem.

3. Podłoże to piasek kwarcowy.

C) RYBY:

1. Co do obsady to myślę o czym takim:

Pseudotropheus saoulosi 1 samce, 4 samic

Melanochromis cyaneorhabdosc "Maingano" 2 samce 5 samic.

Jeśli ktoś ma jakieś rady lub coś by zmienił, z chęcią wysłucham bardziej doświadczonych akwarystów. Proszę również o wszystkie pomocne rady co zrobić, żeby potem nie żałować, że się nie zrobiło:))

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ad A)

1. ok

2.ok

3. daj jedna, mniej sprzetu w akwa, mniejszy problem z ukrywaniem

4.JBL jako biolog powinien wystarczyc, wewnetrzny bedzie za slaby, kup jakas glowice+gabka np.ta

5.ok

6.generalnie nie jest niezbedny, mozna sie bez niego obejsc

ad B)

sprzet mozesz zamaskowac za tlem, byleby spelnial swoje zadanie.pamietaj tez filtr wew/mechaniczny ma za zadanie zbierac nieczystosci z wody i piasku, takze nie mozesz go tak calkowicie zabudowac.

Wlot do filtra zewnetrznego moze byc za tlem.

Co do tla to zobacz w dziale DIY np. tutaj albo tutaj, jest tego sporo wiecej napewno cos znajdziesz.

Skaly to juz co ci sie podoba.

Obsada wedlug mnie OK.

Opublikowano

Jeśli miałbym coś zmienić zanim powstanie zbiornik to byłaby to filtracja mechaniczna.Konkretnie zrezygnował z głowicy z gąbką na rzecz filtracji narurowej.W ten sposób ograniczysz ingerowanie w zbiornik(czyszczenie mechanika),a i filtracja oparta o narurowce jest IMO lepsza... :wink:

Opublikowano

Perez zgadza sie, ze lepsza, lecz takze duzo drozsza. Zeby postawic dobrego narurowca, na ktorym oprzemy i biologie i mechanike ( bez sensu jest samego mechanika robic), musisz miec ok 400zl. luznej kasy. Ale tak czy siak pomysl godny uwagi.