Skocz do zawartości

Zielone akwarium miesiąc po starcie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich !!

Akwarium 240L

Filtr kubełek JBL250

Obsada 2 paszczaki

Oświetlenie 2x 54W

Akwarium stało dwa tygodnie z włączonym filtrem, po tym okresie wpuściłem dwie rybki coby zaczęły budować biosystem, i przez dwa tyg było ok, woda klarowna, oświetlenie 8godz dziennie, i nagle po weekendzie zrobiło się zielono (nie mogę tego uchwycić na zdjęciu) woda stała się mętnie zielona, zielony nalot na piasku i skałach oraz w dolnych narożnikach akwarium. Zacząłem od 30% podmian co 3 dni, 4 dni zaciemnienia akwarium, osad zniknął z piasku, pozostał w narożnikach, i woda nadal jest zielono mętna. Sytuacja taka utrzymuje się od dwóch tygodni, lampy włączam na około 3 godz dziennie, podmiany co 4 dni. Co robić dalej?

13. czerwca zakupiłem mechanika(wydajność 1100l/h), działa bez napowietrzania, tzn. nie bąbelkuje, nałożyłem koc na 4 dni, po zdjęciu zielone ustąpiło, poza dolnym narożnikiem, to usunąłem ręcznie. podmiana co 4 dni 30% wody, piasek się lekko zieleni od spodu, tzn. widać z przodu i po bokach akwarium, ale woda jest klarowna. niestety nie mogę włączyć jednej żarówki, albo dwie albo wcale, palę więc po ok. 1 godz dziennie. chciałbym już zarybić zbiornik tak ok. 15 rybkami, myślicie że już mogę?

i co z oświetleniem, kupić słabsze żarówki? wymienić chyba i tak warto, ponieważ obecne philipsy to 'marketówki' nie przeznaczone do akwarium...

dziękuję ża wszystkie sugestie i porady

Opublikowano

Sprawdź przebieg zmienności NO2 a NO3 i wyjdzie ci czy warto zarybiać :) Ogólnei można w każdej chwili jeśli się ma w odwodzie odpowiednie środki. Zaglonienie może być wynikiem nadmiaru fosforanów w wodzie, bardzo pomaga obecność roślin wyższych.

Opublikowano

Mateusz, takie pytanie a`propos : czy gdziekolwiek i kiedykolwiek i ktokolwiek opisał dokładnie te dwa stany ?

Powiedzmy coś na kształt cyklu azotowego (przyczyny, skutki, schemat reakcji)

Opublikowano
NO2= 0,0 - 0,2

N03= 0,0 - 5,0 bardziej w kierunku 0,0, mam po prostu taka skalę co 5,0 ale kolor słomkowy bardziej w kierunku 0,0

Jak co róż wymieniasz wodę to w jaki sposób ma to akwarium się ustabilizować?

Po parametrach widać ze nie dajesz się rozwinąć bakteriom nitryfikacyjnym.

Opublikowano

podmieniałem według licznych porad m.in z forum www.malawiforum.pl, na chwilę obecną ost podmiana była 4 dni temu, więc skoro doradzasz żeby pozwolić dojrzeć, zostawię na tydzień i zobaczymy.

Następne pytanie, czy zmienić oświetlenie na słabsze?

Opublikowano

Jaką książkę nie otworzysz,to usłyszysz tylko o cotygodniowej podmianie wody, najczęściej podmienia się 10 - 20% w sporadycznych przypadkach więcej.

Ja na twoim miejscu doprowadził bym w akwarium do stanu gdy NO2 będzie niewykrywalne a NO3 w granicach 20-30, wtedy będzie można powiedzieć że cykl azotowy ci ruszył. Do tego momentu nie robił bym podmianek wody w ogóle, niech ryby troszkę nabrudzą.