Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam Malawi od niedawna.Wczoraj dowiedziałem się od kolegi że niektóre pyszczaki lubią wodę lekko słoną i żeby dodawać sól akwariową.

Mam takie gatunki pyszczaków:

Zebra Red-Red

Auratus

Nimbochromis venustus

Maylandia lombardoi

Powiedzcie czy to prawda z tą solą, jak prawda to czy sól nie zaszkodzi tym gatunkom i co daje ta sól bo szukałem jakiś opisów i nic nie mogę znaleźć.

Opublikowano

Sławku chyba ze chodzi o sól JBLa Malawi - tylko też używać jej trzeba w określonym celu a nie dla sypania dla sypania.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepne się pod temat .

Osatnio słyszałem że przy cotygodniowych podmian ludziska do wody dodają łyżkę soli i do tego kuchennej.

Czy ktoś z was stosuje taki roztwór ?

Opublikowano

Nasze pyszczaki z Malawi nie pływaja w słonawej wodzie. Sól kuchenną niejodowaną stosuje się przy leczeniu chorób, i przy zatruciu azotynami, przy czym sama sól lekiem nie jest. Zakłądam, że tobie chodzi pewnie o podniesienie GH/uzupełnienie minerałów. Jeśli w ogóle jest to konieczne, bo same podmiany wody powinny załatwić sprawę to i tak skład nie jest optymalny dla tych ryb, odpuść sobie.

• 4 lata później...
Opublikowano

Chcesz mieć Mbuna a nie słyszałaś o zjawisku bloat'u ?

Hmmm, jest to zapalny stan przewodu pokarmowego, często prowadzący do smierci, nie jest to do końca zbadane i prawdopodobnie towarzyszą mu takze inne choroby/nagłe niewydolnosci narządów wewnętrznych. Najczęściej powodowany jest przez stres ( spowodowany np złymi złymi własciwosciami wody tu takze przez zbyt nagłe zasolenie ) i niewlaściwe żywienie.

Jesli chodzi o sól to stwierdzono iż pielęgnice z Malawi "poddawane soleniu" chorują częściej na bloat niż w akwariach bez stosowania soli.

Najlepiej gdy odeślę Cię do strony www.tanganika.pl dział artykuły/Tomasz Kwiecień - "Bloat - przekleństwo hodowców trofeusa?". Artykuł o tej częstej, lecz wciąż zagadkowej chorobie ryb z rodzaju Tropheus ( a "choróbsko" nie tylko trofci alei innych "Malawistów i tanganikowców".

Pozdrawiam.

• Dziękuję 1
  • 4 lata później...