Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

napiszcie proszę jakie znacie filtry wewętrzne o przepływie rzędu 1000 - 1500 l/h których ni trzeba wyciągać z akwarium podczas czyszczenia.

Tak sobie wyobrażam że gdybym miał wyciągać cały filtr do czyszczenia to miałbym problem z kablem przeciągniętym przez otwór w pokrywie i w szafce.

Szukam filtra wewnętrznego do 240 który można rozebrać pod wodą i wyciągnąć tylko koszyki z gąbkami.

Tak ma np Tetra IN 1000 ale mówicie że do 240l za mała.

Opublikowano

Trochę dziwne pytanie...żadnego filtra który posiadałem(wiepro,resun,atman)nie wyciągałem z akwa.Wystarczy reklamówka(jednorazówka),zanurzyć ją w akwa,nałożyć na gąbkę,odpiąć i finito.

Opublikowano

Czyli twierdzisz że każdy filtr bez problemu można rozbrać pod wodą.

Ściągam koszyki wyciągam gąbki i zostaje sam napęd z wirnikiem przyklejony do szyby.

Nie byłem pewien czy np w takim fluvalu da się to bez problemu zrobić.

Opublikowano

Ja miałem Tetrę IN1000 i zawsze wyjmowałem ją z baniaka i na zewnątrz rozpinałem (chociaż przewód również miałem przeciągnięty przez pokrywę.

Później miałem głowicę z gąbką i jak wspomniał Perez666 - reklamówka i po kłopocie.

Teraz mam narurowce i w ogóle nie muszę łap pchać do akwa bo tylko odkręcam korpus i wymieniam wkład (chociaż tego rozwiązania osobiście nie mogę polecić bo wciąż jest w fazie testów, a stopień mojego zadowolenia jest niesatysfakcjonujący.

Opublikowano

Tetra niby też ma odłaczane koszyki ale kunta pisze że i tak wyciągał cały więc dalej nie wiem czy w ten sposób można dobrze wyczyścić filtr. Wiem że i tak raz na jakiś czas trzeba wyciągnąć też wirnik bo obrośnie ale chyba nie trzeba tego robić co każde czyszczenie.

Opublikowano

Napisalem ze wyciagalem bo mi po prostu bylo latwiej wyciagnac caly filtr.

Jezeli umiescisz filtr za kamieniami to troche kiepskim rozwiazaniem bedzie odpinac zaczepy pod woda, a jeszcze gorszym zaczepiac je, biorac pod uwage niewielkie pole manewru.

Opublikowano
Jezeli umiescisz filtr za kamieniami to troche kiepskim rozwiazaniem bedzie odpinac zaczepy pod woda, a jeszcze gorszym zaczepiac je, biorac pod uwage niewielkie pole manewru.

Fakt,było trochę problemu z zaczepianiem koszyków,przy gąbce było o wiele łatwiej.Cieszę się że to już przeszłość,narurowce są o wiele wygodniejsze...

Opublikowano

Ja do tej pory mam w zbiorniku weipro i resuna.Do czyszczenia wyciągam je ze zbiornika,i nie mam żadnych problemów z przewodami,a też przechodzą przez otwory w pokrywie.Ale mimo to jest to kłopotliwe.Niepotrzebnie zajmowane jest miejsce w akwarium,niepotrzebne wkładanie rąk do wody,a co za tym idzie to niepotrzebny stres do ryb.Odchodzę wiec od filtrów wewnątrz zbiornika na rzecz filtracji narurowej. :)

Opublikowano
Ja do tej pory mam w zbiorniku weipro i resuna.Do czyszczenia wyciągam je ze zbiornika,i nie mam żadnych problemów z przewodami,a też przechodzą przez otwory w pokrywie.Ale mimo to jest to kłopotliwe.Niepotrzebnie zajmowane jest miejsce w akwarium,niepotrzebne wkładanie rąk do wody,a co za tym idzie to niepotrzebny stres do ryb.Odchodzę wiec od filtrów wewnątrz zbiornika na rzecz filtracji narurowej. :)

Ja wlasnie wczoraj powrocilem do glowicy z gabka.

Dolozylem ja do filtracji narurowej bi mi kupska po baniaku lataly jak byla sama narurowa.

Dzis jast miodzio - chodza dwie I jest dobrze.

Pewnie bedzie tak do czasu zakupu porzadnej pompy o przeplywie ok 5000lph bo sama pompa CO to dla mnie lekkie nieporozumienie.