karolus1995 Opublikowano 29 Maja 2010 #1 Opublikowano 29 Maja 2010 Hmmm... Piszę z takim dziwnym zapytaniem bo jestem bardzo ciekawy odpowiedzi.. Czy jeśli w akwarium małe rybki będą atakowały młodsze i słabsze a na dodatek ją zjedzą, to co się z nimi stanie? Czy to im może zaszkodzić czy nic im nie będzie?? Z góry dziękuję za odpowiedź...
Perez666 Opublikowano 29 Maja 2010 #2 Opublikowano 29 Maja 2010 A co to za ryby?Pyszczaki bardzo często zjadają narybek,jeżeli się nie schowa w jakiejś szczelinie to jego los jest przesądzony...
karolus1995 Opublikowano 29 Maja 2010 Autor #3 Opublikowano 29 Maja 2010 Hmm... chodzi mi o P. saulosi... To nie są duże ryby ok 1cm.. I są odsadzone w kotniku... I te malutkie rybki zjadają te jeszcze mniejsze ok 0,5cm...
yaro Opublikowano 29 Maja 2010 #4 Opublikowano 29 Maja 2010 odwieczne prawo natury chociaż z wielkościami pewnie przesadzasz
arkady_new Opublikowano 29 Maja 2010 #5 Opublikowano 29 Maja 2010 U mnie Saulosi 1,5 cm zjadł mniejszego tak, ze ogon mu wystawał z pyska cały wieczór. Chciałem go wyłowic ale sie nie dał. Ok pólnocy miał go zjedzonego i zyje do dzisiaj.
Drak Opublikowano 29 Maja 2010 #6 Opublikowano 29 Maja 2010 Coś muszą jeść, skoro nie ma nic.... Druga opcja : nie lubią się.Zostaną tylko te co się lubią.
karolus1995 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor #7 Opublikowano 30 Maja 2010 no tak... ale nie raz to nie widzę jak rybę zażrą i skubią zdechłą... dopiero jak zobaczę to wyłowię jak jest co...
sacred Opublikowano 7 Lipca 2010 #8 Opublikowano 7 Lipca 2010 Kiedy wpuszczałem świeży miot (aulonki do yellowek) do podrośniętych (3-tygodnowych) maluchów widziałem już przejawy agresji. Centymetrowe Yellowy z furią atakowały niewiele mniejsze jacobfreibergi. Wyglądało to zabawnie, ale jak widać już od młodości geny tych ryb są zaprogramowane na eliminację konkurentów. Gdy młode padały (Z 20sztuk przeżyło 12) skubały je, ale nie zauważyłem by któraś przez to padła. Przy dobrej filtracji i zapewnieniu dobrych warunków te niewielkie ciała błyskawicznie znikały i myślę, że nawet nie przez kanibalizm pobratyńców, co przez zwyczajny rozkład na pierwiastki. Przy wymaganej podmianie wody, nawet w tak małym zbiorniku (moje młodziki mają jakieś 25l) nie ma ryzyka zatrucia. Poprostu trzeba dbać o zbiornik. Czasem nawet dorosła ryba potrafi zadławić się na śmierć zbyt dużym kąskiem:) Naturalna selekcja.
bobanr Opublikowano 7 Lipca 2010 #9 Opublikowano 7 Lipca 2010 ... oprócz dobrej filtracji są jeszcze ślimaki świderki. One nocą potrafią zrobić wiele porządków w akwarium. Na przykład ostatnio przegrzebując piasek na widoku pojawił się pięknie oczyszczony mały szkielet zbrojnika.
Rekomendowane odpowiedzi