L1zakZiz Opublikowano 28 Maja 2010 #1 Opublikowano 28 Maja 2010 Witam, Mam problem z oznaczeniem/nazwaniem Nurzańca Olbrzymiego. Jedni i tak raczej prawidłowo nazywają go V.Gigantea a inni V.Americana. Ja poszukuję tego z szerokimi i twardymi liśćmi. Może mi ktoś napisać która to będzie z tych nazw? Przy okazji. Gdyby ktoś posiadał nadmiar tej roślinki BARDZO chętnie odkupię! Serdecznie pozdrawiam Tomek
doolga Opublikowano 28 Maja 2010 #2 Opublikowano 28 Maja 2010 obie nazwy są prawidłowe http://www.roslinyakwariowe.pl/baza/vallisneria_americana_gigantea/
kunta Opublikowano 28 Maja 2010 #3 Opublikowano 28 Maja 2010 Tak na marginesie - jeżeli myślisz że gigantea czy też americana - jeden pies - utrzyma się w akwa z pyskami to jesteś w błędzie. Nic im nie szkodzi że ma twarde liście - u mnie rozdrobniły w podobnym tempie co Vallisnerię Spiralis która jest dużo delikatniejsza....
L1zakZiz Opublikowano 29 Maja 2010 Autor #4 Opublikowano 29 Maja 2010 Tworze zbiornik akurat dla innych ryb a Nurzaniec akurat dodaje według mnie naturalnego wyglądu.
Eryk15 Opublikowano 29 Maja 2010 #5 Opublikowano 29 Maja 2010 Moim zdaniem najlepszy efekt daje Cryptocoryne aponogetifolia sam mam taką w akwarium pyszczaki jej nie ruszają rozrosła się wielka i do tego są młode sadzonki
nabe Opublikowano 29 Maja 2010 #6 Opublikowano 29 Maja 2010 Nie do końca zgodzę się,że wszystkie pyszczki ją zniszczą, valisneria spiralis spokojnie wytrzymuje u mnie z non-mbuna
L1zakZiz Opublikowano 29 Maja 2010 Autor #7 Opublikowano 29 Maja 2010 No ja idę w rybcie bardziej delikatne które raczej nie poradzą sobie z nurzańcem. Zresztą po co jak mam zamiar je dość obficie karmić
L1zakZiz Opublikowano 31 Maja 2010 Autor #8 Opublikowano 31 Maja 2010 ponawiam zainteresowanie kupnem nurzańca
slawek gorol Opublikowano 31 Maja 2010 #9 Opublikowano 31 Maja 2010 http://www.allegro.pl/item1023082964_vallisneria_gigantea_nurzaniec_olbrzymi.html aukcja co prawda zakończona, ale napisz do gościa. Napewno jeszcze ma . btw. google nie boli.
Rekomendowane odpowiedzi