kumix10 Opublikowano 24 Maja 2010 #1 Opublikowano 24 Maja 2010 Witam. Jestem nowy na forum więc prosze o pomoc. Zakładam akwarium z pyszczakami i chciałbym sie spytać czy ryby mogą żyć z mchem? czy nie beda cos z nim robić i czy on by przezył w akwarium? głównie chodzi mi o te 3 rodzaje TAIWAN MOSS, ERECT MOSS i CHRISTMAS MOSS z góry dziekuje za pomoc
mutra Opublikowano 24 Maja 2010 #2 Opublikowano 24 Maja 2010 szanse na powodzenie są stosunkowo małe: mogą próbować go podjadać, dużo zależy również od wody - mech może nie tolerować odczynu wymaganego przez ryby z Malawi.
yaro Opublikowano 24 Maja 2010 #3 Opublikowano 24 Maja 2010 wiele razy próbowałem z mchem kiedyś, teraz już wiem, że jeżeli nawet dopasujemy w miarę warunki do jego rozrostu to rybki i tak go rozerwą na 4 strony świata. Po prostu będą porozdzierane przez pysie i będą pływać po całym akwa.
kumix10 Opublikowano 24 Maja 2010 Autor #4 Opublikowano 24 Maja 2010 to nieda sie zrobić żeby np. była ładna zieleń w akwa?? bardzo mi sie to podoba a przy ładnych rybach by to bardzo fajnie wyglądało
Perez666 Opublikowano 24 Maja 2010 #5 Opublikowano 24 Maja 2010 Ładną zieleń będziesz miał jak się dorobisz zacnych glonów.Zielony dywanik......miodzio.... 1
nabe Opublikowano 24 Maja 2010 #6 Opublikowano 24 Maja 2010 Albo valisnerie różne ale jeśli masz mbunę to żadnych gwarancji że jej nie zniszczą.
kumix10 Opublikowano 24 Maja 2010 Autor #7 Opublikowano 24 Maja 2010 glony by były fajne heh narazie musze uruchomic akwa i bede sie zastanawiał co dalej w nim robic
ziemniak Opublikowano 3 Stycznia 2021 #8 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zostanę chyba mistrzem w odkopywaniu staroci Czyli ogólnie drobne rośliny lub mech nie powinien zaszkodzić pyszczakom niezależnie czy są roślinko/mięsko/wszystko-żerne? Krótko mówią po czasie zostaną zniszczone lub skonsumowane. Część kamieni chcę użyć z obecnego akwarium roślinnego plus dołożyć nowe. Niektóre są dość mocno porośnięte mchem. Wiem, że na początku będzie to słabo wyglądać, ale matka natura szybko powinna zrobić swoje. Po drugie planuje wystartować tylko i wyłącznie na młodzieży, więc i tak będę potrzebował czasu.
piotriola Opublikowano 14 Stycznia 2021 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2021 W dniu 3.01.2021 o 19:01, ziemniak napisał: Czyli ogólnie drobne rośliny lub mech nie powinien zaszkodzić pyszczakom Drobne rośliny to skład diety tych ryb, są twarde rośliny których te ryby nie ruszają.
mareckee Opublikowano 14 Stycznia 2021 #10 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Ja kiedyś dorzuciłem korzeń cały zarośnięty mchem jawajskim. W akwarium były pyszczaki mbuna wielkości 5-8cm. Po 3 dniach został korzeń z żyłką i wspomnienie po roślince 2
Rekomendowane odpowiedzi