Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

ls /media/1wire/28* -d1|wc -l

2 <- to ilość czujników ale to widzę po wpisaniu z palca, sam program nie widzi ilości czujników

Opublikowano

Zalogowałem sie do twojego systemu i widze ze program zbiera dane, tylko ze cały czas dostaje zero zamiast rzeczywistej wartosci.

zobacz czy w pliku /etc/zabbix/zabbix_agentd.conf

masz wpis

UserParameter=get1wirecount,ls /media/1wire/28* -d1|wc -l

jesli jest tak to moze chodzi o uprawnienia ?

sprobuj sie przelogowac na konto demona:

su zabbix

i wtedy :

ls /media/1wire/28* -d1|wc -l

jesli ci nie zwroci wartosci to jest brak uprawnien do odczytu urzadzen z /media/1wire/

Opublikowano

Witam

Panowie wielki szacunek dla Sir_Yaro za pomysł jak wykorzystać stary komputer jako sterownik akwarium działa nie wiem jeszcze jak wykorzystać 40 st C bo tyle pojawia się w szafce pod 350L akwarium.

Na dzień dzisiejszy zaciągane jest powietrze z szafki i wykorzystywane do napowietrzanie ale już zaczynam kombinować o wykorzystaniu w pełni tej energii do działania zbiornika. ;)

Komputer to Athlon 2GHz + 750MB +80G +zasilacz 200W jednak całość zabiera ok 80W oczywiście wszystko bez obudowy, przymocowane do ścian szafki, jednak już mam w planach wymianę na terminal z zasilaczem max. 40W.

Moje problemy jakie są w tym wątku zostały rozwiązane przez odczyt temperatury i zapis wartości do pliku (co 5 min), sam system odczytuje wartości z pliku i dodaje do bazy danych, w ten sposób ominąłem problemy z dostępem do portu COM co w efekcie daje ten sam wynik a to było moim celem.

A Sir_Yaro czy masz już podłączoną kamerę online do zabbixa ??

Opublikowano

A co daly polecenia ktore ci wklepalem?

Jeśli chodzi o kamerę to nigdy mi się nie chciało. Choć nie powinno być zbyt trudne. Są gotowe kawałki kodu które wystawiają kamerę z /dev/video0 jako flasha gotowego do wstawienia na stronę.

Send from GalaxyTab

• 5 miesięcy temu...