Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam problem,oturz przy przemeblowaniu w akwa-gruntownym,przełozyłem dwa duze kamoenie około 30kg i stala sie rzecz straszna,oturz pekly mi podpory szyb długich z obu stron po przeciwnych rogach akwa-pojawiły sie rysy w poprzek,pewnie to w wyniku naprezen,moje pytanie-czy to grozne dla domu,czy to wytrzyma?

Opublikowano

Po 1 - zmien temat bo go zaraz wywala I go..o sie dowiesz

Po 2 - pewnie ze grozne - spusc polowe wody - nie bedzie takiej tragedii jak cos pojdzie nie tak

Opublikowano

Polonista to ja nie jestem,wyższego też mi braki.W moim miescie nikt mi z takiej szyby nie wytnie takich pasów-mowią że nie dadzą rady a nawet szyby 10mm nie maja a ja czekać nie mogę az przyjda poczta,zrobiłem tak jak mi polecił fachman z białegostoku,wkleic poprzeczne wzmocnienie i po sprawie,wiec odlałem 1/4 wody zciągnałem taśma do pakowania obie szyby,zeszły się 3mm, w sumie po srodki ma 502mm i wkleiłem poprzeczna o szerokości 150mm,grubości 8mm długości 475mm,do tego na wzdłuzne w miejscu pękniec paski z góry 150mm moze cos pomoga, teraz czekam,poczekam jeszcze z piec dni i leje do pełna,myśle że powinno sie sprawdzic-zobaczymy.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,żeby nowego wątku nie zakładać odświeże stary.Więc tak,czy wzmocnienie poprzeczne mozna wkleić pomiedzy wzdłuzne tak do ich czoła a nie do ścian przedniej i tylnej zbiornka?

Opublikowano

Wg mnie za mała powierzchnia klejenia. Te wzmocnienia nie są klejone jedynie od czoła do szyb przedniej i tylnej ale też na całej powierzchni styku ze wzmocnieniami wzdłużnymi. Poza tym wzmocnienie poprzeczne od szyb oddzielałyby dwie silikonowe spoiny, moim zdaniem może nie spełnić swej funkcji. Po co te kombinacje jeśli można wiedzieć? Za mało szkła masz? ;) Czy te kilka mm przeszkadza przy instalacji pokrywy?

Opublikowano

Jeżeli ma byc zrobione "de lege artis" to powinieneś spuścić wodę (przynajmniej pół) wyciąć poprzeczne wzmocnienia, wkleić wzdłużne do szyb i ponownie wkleić poprzeczne.

Opublikowano

Zrobiłem sumpa, spietrza mi wode i te wzmocnienia nieco "kują" w oczy. Poza tym jeśli wkleję środkową poprzeczkę na poprzecznych to pokrywa podniesie się na środku. Jak macie u siebie?