Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Im wyższe podnoszenie, tym łatwiej pompa upora się z oporami spowodowanymi zanieczyszczonymi wkładami, zagięciami węży czy dużą ilością kolanek w instalacji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powracam do tematu bo nie daje mi on spokoju.

Przeanalizowałem wszystkie możliwości co poszło nie tak i okazało się że teoretycznie pompy CO powinny sprawdzać się o wiele lepiej niż dajmy na to Eheim Compact+ 5000.

Już tłumaczę dlaczego.

Pompą CO najczęściej używaną do filtracji narurowej jest Grundfoss UPS 15-50 selectric.

Wg producenta ma on parametry:

I bieg - P=40 Wat, Q=1500 lph, H=2,1m

II bieg - P=65 Wat, Q=2400 lph, H=3,8m

III bieg - P=95 Wat, Q=4000 lph H=5m

Czyli teoretycznie całkiem niezłe.

Parametry Eheima Compact+ 5000

P=78-86W w zależności od źródła

Q=5000 lph

H=3m

Parametry Eheima też nie najgorsze.

Teraz do rzeczy.

Porównując wykresy obu pomp można dojść do wniosku że jednak Eheim słabo wypada przy podnoszeniu rzędu 1,5...2 m.

Eheim Compact+ 5000

eheim.jpg[/attachment:25gc7oeq]

Grundfos UPS 15-50 Selectric

ups 15-50.JPG[/attachment:25gc7oeq]

Mimo że ma większy przepływ maksymalny to przy podnoszeniu na 2m Grundfos cały czas pompuje 2700 lph, a eheim tylko 1700 lph.

Tyle teorii, czas na wnioski:

Ja już wiem co zrobiłem źle.

Po pierwsze żle zamontowałem pompę - wybrałem najgorsze z możliwych ustawienie - pod kątem z wirnikiem nad przepływem wody.

Po drugie zdecydowanie za cienkie rurki - po rozmowie z hydraulikiem powiedział mi że minimum powinny być to rury 3/4 cala, optymalne są 22-26mm - ja zrobiłem całą instalację na rurach 1/2 cala plus zaworki takie jakie są wykorzystywane do podlewania ogródków (czyli jeszcze odrobinę mniej niż 1/2 cala).

Więc Panie i Panowie czeka mnie gruntowna przebudowa instalacji i praktyczne wykorzystanie i przetestowanie wyczytanych informacji.

post-8420-14695712558325_thumb.jpg

post-8420-14695712586112_thumb.jpg

Opublikowano

sorry, moja wtopa...

nie sprawdzałem obecnie... opieralem sie na tym, że jak ja ukpowałem 3000 to była tańsza od porównywalnego eheima...

Opublikowano
Więc Panie i Panowie czeka mnie gruntowna przebudowa instalacji i praktyczne wykorzystanie i przetestowanie wyczytanych informacji.

No to kunta do roboty i daj znać jak bardzo jesteś zadowolony z tejże filtracji.Dobrze że znalazłeś przyczynę złej pracy pompy. :wink:

Pompą CO najczęściej używaną do filtracji narurowej jest Grundfoss UPS 15-50

Tu masz jakieś złe dane bo najczęściej używanymi i polecanymi są 25-40 (grundfos,omnigena) :wink:

Opublikowano

Jesli jeszcze nie jest za pozno to dodam swoje 5 groszy...

Nie kupuj Eheima 5000 ani zadnych zblizonych modeli !

Mialem 2 sztuki tej pompy (druga szt to wymiana pierwszej na nowa) i nigdy nikomu (po za zastosowaniem np do ogrodu) jej nie polece. Jest NIEWIARYGODNIE wrecz glosna i wyciszenie jej zakrawa, jesli nie na cud to co najmniej na sztuke wysokiego kalibru.

Piekielne wibracje niosa sie po calym korpusie na szklo i wszystko zaczyna brzeczec.

Nie da sie ich zniwelowac nawet 5cm warstwa waty owinieta dookola pompy.

Z reka na sercu NIE POLECAM.

Opublikowano
Jesli jeszcze nie jest za pozno to dodam swoje 5 groszy...

Nie kupuj Eheima 5000 ani zadnych zblizonych modeli !

Mialem 2 sztuki tej pompy (druga szt to wymiana pierwszej na nowa) i nigdy nikomu (po za zastosowaniem np do ogrodu) jej nie polece. Jest NIEWIARYGODNIE wrecz glosna i wyciszenie jej zakrawa, jesli nie na cud to co najmniej na sztuke wysokiego kalibru.

Piekielne wibracje niosa sie po calym korpusie na szklo i wszystko zaczyna brzeczec.

Nie da sie ich zniwelowac nawet 5cm warstwa waty owinieta dookola pompy.

Z reka na sercu NIE POLECAM.

Już znalazłem za 85 GBP z przesyłką i się zastanawiałem nad kupnem tylko spokoju nie dawało mi to podnoszenie - skoro pompa CO przepchnie cały dom to musi coś w tym być .... gdzieś był błąd w wykonaniu.

Mam nadzieję że go znalazłem - ale to okaże się niebawem...

Dzięki za opinię - baaaardzo zmieniła mój punkt widzenia na tą pompę :-/

Opublikowano

Ja natomiast z czystym sumieniem polecam Aquabee UP5000. Testuję ją trzy tygodnie, podpiąłem do niej wszystko co miałem i jeszcze został spory zapas mocy. Dodatkowym jej atutem jest cicha praca.