Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co myślicie o Eheimie 1260?

Przepływ 2400lph

Podnoszenie 3,7m

Moc 65W

Jak się będzie sprawowała w 550 litrach?

A nie lepszy byłby Eheim Compact+5000? Moc co prawda większa o 13W, ale za to regulowany przepływ 2000-5000l/h (zapas mocy przy tym litrażu zawsze się przyda) no i cena niższa o 20%
Opublikowano
Sęk w tym że 1260 mogę kupić za około 100zl :-)

Więc różnica w cenie jest :-)

To zmienia postać rzeczy. Za taką cenę to sam bym ją kupił (może do innych celów) ale i tak wydaje mi się, że przydałoby się coś mocniejszego. Sam ostatnio kupiłem pompę 2000l/h do obsługi dwóch filtrów fluidyzacyjnych i teraz żałuje, że nie kupiłem mocniejszej.
Opublikowano

bierz UP5000 od aquabee - nie przepłacisz jak za eheima a też jest made in germany (a nie china)

nie zawiedziesz się ;)

btw... czy masz w akwa coś co może wpaść do układu i zatrzymać wirnik?

bo jak nie to zrób pompa i za nią dwa narurowe RÓWNOLEGLE

tak Ci wydmucha te ryby że masakra :D

wlot zakończ na >15cm nad piachem

miałem up3000 w akwa a dwa narurowe nad akwa 80cm nad pompą - zaje..ste były

i nadal zachwalam :P

Opublikowano

W docelowym akwa będzie jeden korpus przed pompą z gąbką, siatką lub najrzadszym wkładem - to się okaże - tylko po to żeby nic przypadkiem do pompy nie wpadło i żeby nie robiło zbyt dużego oporu.

Za pompą bedą dwa korpusy równolegle po 50um.

Chciałem robić w tym samym układzie filtrację biologiczną (FBF + 3 litry de-nitratu + korpus działający na zasadzie FBF z żywicą) ale będzie na osobnej (za ok 40zł kupiłem dziś nówkę 1046 więc chyba na tym będę bazował choć może ten pierwszy FBF podłączę do mechanicznej - jeszcze nie wiem cały czas trwają testy :-))

Opublikowano
bierz UP5000 od aquabee - nie przepłacisz jak za eheima a też jest made in germany (a nie china)

nie zawiedziesz się ;)

Masz jakieś namiary na Aquabee tańsze od Eheima?

Szukam i szukam i znalazłem Eheima Compact 5000 za 96 GBP z darmową przesyłką, Aquabee UP5000 kosztuje 190 Euro plus przesyłka z Niemiec...

Opublikowano

Obawiam się, że nie znajdziesz UP5000 taniej od Eheim'a Compact+5000, UP 3000 i owszem. W Polsce za UP 5000 trzeba zapłacić~900pln chociaż w jednym sklepie znalazłem za 780pln. Mowa oczywiście o nowych pompach.

Opublikowano

To co mi tu Makok herezje rozpowiada :-)

Ja też pisałem o nowych pompach.

Jak się w ogóle mają te pompy do siebie?

* Przepływ maksymalny identyczny,

* Podnoszenie 3m do 4,7 na korzyść Aquabee

* Moc 86W Eheim , 75W Aquabee

* Eheim regulacja przepływu od 2500 do 5000, w opisach Aquabee nie znalazłem informacji na temat regulacji.

* No i cena - na szybko w Polskich sklepach 564zł do 779zł na korzyść Eheima (choć tu od ręki Eheim jest dostępny za około 450żł, z Aquabee gorzej)

W sumie wydajnościowo lepsza teoretycznie jest Aquabee, ale nie wiem czy jest sens płacić 50% więcej za 1,7m wyższe podnoszenie i nie wiadomo co z tą regulacją przepływu.

Co do mocy to można to pominąć bo 11W różnicy zwróci mi różnicę w cenie po 7 latach...

Macie jakieś doświadczenie z tymi pompami?

Opublikowano

Pompy Aquabee nie mają regulacji przepływu, a co do ceny to płacisz między innymi za podnoszenie. Podczas gdy Eheim +5000 przy podnoszeniu 3m się kończy to UP5000 pompuje jeszcze wodę~2200-2300l/h. A czy warto.....?

Opublikowano

O co wogole chodzi z tym podnoszeniem?

Na jaka wysokosc dana pompa jest w stanie wtloczyc wode?

Jezeli tak to po co komu 3 metry?

Ja rozumiem ze wysokie akwa itp ale u mie wysokosc od podlogi bedzi na maxa 140 cm - juz z pokrywa wiec...

W sumie lepsze byloby wieksze cisnienie na wyjsciu (podnoszenie???) Bo nie byloby problemu z przepchaniem wody przez filtry.

Tyle tylko czy potrzeba az 4,7?

Uzywa ktos tego Eheima w filtracji narurowej?

Jak sie sprawuje?