Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobają mi się piaskowce ale po tym jak znajomy mówił ze mu się rozpuścił i uszkodził od wew.filtr to się przestraszyłem,jak rozpoznać dobry piaskowiec który się nie rozpuści?

I kochani mam prośbę czy możecie mi doradzić jakie kamyki by pasowały do mojego baniaka?(planuje sobie co nieco zakupić i z czasem może coś zmienię)dziś będę miał montowane oświetlenie ledowe biały,zółty i niebieski kolor zauważyłem ze obecne wapienie co posiadam dość mocno pylą gdyż w filtrach na gąbkach jest tego pełno.W wielu publikacjach jest napisane ze im mniej kamyków w baniaku tym lepiej gdyż rybki prezentują swoje wdzięki zamiast się chować przy dużej ilości kamyków,a jakie jest wasze zdanie?

Opublikowano

Piaskowiec, którego weźmiesz do ręki i zacznie ci się kruszyć, pewnie szybko rozleci ci się w wodzie, jednak piaskowce o mocnej strukturze i twarde - a takie najczęściej znajdujemy nie sprawi niemiłych niespodzianek.

Nie wiem czemu wapienie Ci pylą, nie miałem z nimi nigdy takiego problemu, może nieodpowiednio je wyszorowałeś przed włożeniem?

W jakich publikacjach piszą żeby dawać mniej kamyków? Przy mbuna kamyki muszą być z wielu względów, (tak wygląda ich środowisko naturalne), ryby muszą mieć miejsce wokół którego wybiorą swoje terytorium, kamienie spełniają rolę kryjówek, czy to dla samców beta, młodych, czy samic które muszą mieć gdzie się schować gdy mają już dość amorów samca.

Na mniejszą ilość kamieni, a nawet znikomą ich ilość możesz sobie pozwolić przy non mbunie a i w ich przypadku nie można zrobić akwarium bez żadnych miejsc do schronienia się.

Opublikowano

Wiem, ja wapienie tylko przepłukałem nie szorowałem ich:( wodę jest kryształ tylko to co pokrywa wapienie osadza się tez na mechaniku np.marzyło mi się zrobić wystrój z otoczaków ale bez sklejenia to raczej taka konstrukcja się nie utrzymie a moje ptysie uwielbiają kopać gdzie się da a sklejać hmm a weź później to wyjmij;)

Opublikowano

ustawiasz kamienia na styropianie potem sypiesz piasek, więc nawet jak pysie będą kopać to nie podkopią się pod otoczaki i je nie zawalą - więc nie trzeba ich kleić.

Opublikowano

pyś nie podniesie kamienia który leży jeden na drugim - istnieje tylko groźba podkopania, ale skoro podstawa wieży będzie stała na styro i nie da się tego podkopać, to i pysie nie rozwalą takiej konstrukcji

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.