Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest to mój pierwszy post więc na początku chciałem się serdecznie przywitac:) Mam akwa 240 x 40 x 55 wysokość co daje nam ładny wynik 528 litrów. Zbiornik został zalany przed wczoraj i póki co jest w nim tylko piach kwarcowy i biały żwirek. Dziś planuje wyczyscic kamienie ktore mam i włożyć. W dojrzewaniu akwa pomaga Denitrol JBL-a. W internecie sporo czytałem że moge trzymac duzo ryb bez wiekszych ograniczej ale mam dylemat. Co jest lepsze? Malawi czy tanganika? Ryby malawi mi sie chyba bardziej podobala. Potrzebuje od was pomocy w tym ile sztuk ryb moge trzymac w takim zbiorniku i jakie gatunki wybrac. podobaja mi sie nastepujące gatunki:

a) podobro agresywne

*lombardoi

*honga

*auratus

*crabro

*afra

*demasoni

B) podobno mniej agresywne

*yellow

*saulosi

*maingano

A najbardziej chcialbym mieć w zbiorniku yellow maingano saulosi (ale z tych jestem w stanie zrezygnowac) i czy do nich da rade bezpiecznie dorzucic hongi afry i demasoni?? pytam bo jestem poczatkujacy i może ktos próbował takich zestawień. każdy sprzedawca mi mówi ze moge ale wiadomo chce sprzedar ryby a ja nie chce miec tak ze jedne zabija drugie. Aha i czy warto kupować rybki na allegro? Bo jest sprzedawca który ma wszystkie gatunki które mi sie podobaja i ma 100% pozytywów i była by to przesyłka konduktorska. Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny...:)

Opublikowano

Ja kocham Malawi i Tangę.

Mam te dwa biotopy u siebie.

Rybki z allegro to nic innego jak rybki z hodowli tylko po prostu ktoś wystawił je na aukcję.

Z hodowli tez idą konduktorska przesyłką także spox.

A co do obsady to ja proponuję non mbunę ale jak już ma być mbuna to myślę że

saulosi , afra , hongi, maingano i może sprengerae .

Nie radzę yellowa bo on więcej mięska potrzebuje a saulosi i afra już nie bardzo.

Opublikowano

a czy taki zbiornik jak mój nie jest za mały na 5 gatunków?? ile rybek moge trzymac?? no i oczywiście żeby sie nie krzyżowały. Za filtracje w akwa odpowiada fluval fx-5 i planuje dokupić circulatora aqua ela największy model.

Opublikowano

Niektóe z tych ryb są naprawde piękne ale co z tego jak są bardzo drogie lub nie do kupienia bo nie widziałem nigdzie takich...:/ głównie to już podjełem chyba decyzje i interesują mnie ryby z pierwszego posta i info na ich temat co z czym tak a z czym nie. I mam drugą opcje o której myśle: pawiookie lub frontozy:D ładne i naprawde pokaźne jak urosną.