Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio w moim akwarium widziałem taką rzecz a dokładnie w moim zbiorniku yellow się tarły właśnie miałem je oddać bo mam za małe akwarium a tu niespodzianka.Ale i tak z tarła nici samiec zamiast adorować samicę ganiał ją uderzał przez co wypadała jej ikra którą potem zjadał z innymi mieszkańcami co poszło nie tak ? Samica normalnie kopała dołek i wogóle zmuszała samca do ganiania jej :?

A dzień wcześniej to samiec ganiał samicę a ta go olewała i się ukrywała bo nie była gotowa do tarła co jest nie tak ?

Opublikowano

Hmm, no to podła szuja z tego samca, gonic tak samice, zeby jej ikra wypadla z pyska, piekny wycisk jej dal.

Musisz cos mwymyslic zeby rozladowac jego agresje. Moze w akwarium jest za malo ryb? Czesto im wiecej ryb tym mniejsza agresja. Moze tych samic jest za malo i on ma do gonienia tylko ją?

Pisales gdzies, ze masz tylko samca i samice + 2 maluchy. To jest zla obsada, powinny byc minimum 3 samice na jednego samca, inaczej on wyladowuje na niej cala agresje.

Oddaj te pyszczaki i daj tam 1+3 saulosi, bo widze, ze masz akwa 112L. To jest malutko. Saulosi najmniejsze i najlagodniejsze.

Polecalbym bardziej do tego akwarium nie pyszczaki tylko haplochromis, mozna by wtedy trzymac dwa gatunki, czyli 2+5. Podobne z zachowania do pyszczakow tylko lagodniejsze i opieka nad potomstwem o niebo ciekawsza :) Ale najpierw musialbys sie w nich zakochac bo znalezc je jest ciezko, one juz w wiekszosci wyginely na wolnosci.

Opublikowano

W akwarium mam dziwny spokuj aktualna obsada to 2x samce yellow jeden młody a drugi dorosły jedna samica yellow i jeden szczurek yellow -nie rośnie oraz 2x samce saulousi jeden dominujący oraz dwie smice

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam znów mam ten sam problem a dokładnie kolega któremu oddałem yellow

Samiec inkubuje ikrę albo to jest druga samica już się poplątałem to w takim razie jeśli są dwie samice czego nie jestem pewien to czy istnieje możliwość że był taniec godowy i po prostu jedna z samic inkubuje nie zapłodnioną ikrę już mam taką plątaninę w głowie :twisted: :?:

Bo jestem pewien że miałem jedną samicę ale nie jestem pewien tej drugiej ryby która wygląda na samca a inkubuje ikrę :roll: