kunta Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zabrałem się dziś w końcu za narurowce. I już na początku schody. Jak wg Was będzie lepiej: pompa przed czy za korpusem (w chwili obecnej będzie tylko jeden) Za tym żeby pompa była przed przemawia to że pompa taka lepiej pcha niż ciągnie, ale tu pojawia się problem całego tego syfu który będzie przepływał przez pompę. Dodać do tego jeszcze to że mam piasek koralowy (0.5-1mm) jako podłoże to może się okazać że za długo to ona nie pochodzi. Jak myślicie da radę uciągnąć to wszystko jeżeli będzie za narurowcem? Pompa CO.
Perez666 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Spokojnie da radę,ja mam przed jak i za i zapas mocy jeszcze jest.IMO niema co ryzykować uszkodzenia pompy i lepiej dać ją za korpusem.
mutra Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 korpus 100 mikronów albo grubszy przed pompą, a za pompą 50 mikronów
nabe Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Mam 2x50mikr. przed pompą i cug jest wystarczający żeby napędzić kilka innych rzeczy po drodze, co 25-40.
kunta Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 No i dałem za :-) Co do napędzania różnych innych rzeczy to będzie jeszcze w niedalekiej przyszłości napędzał dwa korpusy robiące na zasadzie filtrów fluidyzacyjnych z tym że wypełnieniem będzie w jednym purigen, a w drugim żywica jonowymienialna ale te już dam za pompą.
sysgone Opublikowano 17 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Mam 2x50mikr. przed pompą i cug jest wystarczający żeby napędzić kilka innych rzeczy po drodze, co 25-40. Jeśli te kilka rzeczy po drodze powodują duże obciążenie, to oczywiście wszystko jest jak najbardziej ok
Rekomendowane odpowiedzi