Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj po powrocie z pracy dowiedziałem się od żony że akwarium wyłączone było jakieś 6godzin .Moja córka 1,5 roku lubi świecące wyłączniki i przez moją nieuwagę dopadła ten od listwy zasilającej akwarium .Żona ponownie właczyła akwarium kiedy zauważyła brak światła.Dzisiaj jedna Pseudotropheus Socolofi!! 5cm siedzi z wybauszonymi oczami i łyka wodę do tego nie przyjmuje pokarmu i chowa się pomiędzy skały.Reszta obsady bardzo żywa i nie widać narazie problemów.

Akwarium 240l. 19 młodych pyszczaków średnio 3,5 cm ,filtracja Tetra ex700 i atman 202+gąbka.Pokarm Tropikal Spirulina 36% Tropical Malawi i co 5 dni mix krewetkowy.Co robić ?

Opublikowano

dadam tylko że dziś rona podminiłem 20% wody fitrów nie ruszałem gdyż pomyślełem że to co najgorsze to i tak poszło wczoraj do wody gdy żona uruchomiła zasilanie a szkoda mi było dziś wypłukać reszte bakterii nitrofi ..(zapomniałem nazwy)

Opublikowano

Zmierz testy koniecznie (NO2 i NH3/4) bo to bedzie dla nas ciekawa informacja jak sie okaze, ze biologia padla. Ja np. wylaczylem przez pomylke filtr zewnetrzny na 14 godzin i nic sie nei stalo.

Jesli u Ciebie padnie biologia to by moglo znaczyc, ze mlode akwarium ma jeszcze slaba biologie zeby mozna sobie pozwolic na 6 godzin przerwy. W sumie to bedzie logiczne.

No i wtedy bedziesz wiedzial jak sobie z tym poradzic, czy trzeba podminiac wode czy nie i w jakiej ilosci bo to zalezy od wysokosci tych zwiazkow a z kolei za duze podmiany moga zaszkodzic (wydluzyc dochodzenie do siebie)

Opublikowano

Jeżeli to było jedyne 6g przerwy w filtracji to raczej mało prawdopodobne, żeby to był główny powód, moim zdaniem w akwarium już prędzej musiało być coś nie tak a przerwa tylko przyspieszyła objawy choroby.

A tak z ciekawości zapytam, czy ktoś mierzył parametry wody z worka, w którym transportowane były przez kilka godzin ryby? Analogicznie porównując to ilość ryb przypadających na litraż jest dużo większa, filtracja również nie występuje a ryby pomimo, że powinny, to nie zawsze są odpowiednio przygotowane, co widać na dnie worka.

Podaj parametry i napisz coś więcej o tym miksie krewetkowym