Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zauważyłem że jeden z moich Autarusów od kliku dni ciągnie za sobą długie nitkowate odchody, ryba ogólnie jest w dobrej formie ale w porównaniu do reszty pobratymców częściej kryje się w ciemnych zakamarkach. Karmie je spiruliną 36% oraz mrożoną artemią ale mam zamiar bardziej zróżnicować dietę.Jeżeli chodzi o parametry wody to wszystkie są ok, jedynie NO3 = 0,025 mg, temp. wody 26st. , filtracja ATMAN CF 1000 + ATMAN At 202

czy ta przypadłość jest poważna ( zagraża życiu ryby) , jak leczyć?

Opublikowano

NO3 = 10 ale muszę doprecyzować, otóż obecne warunki nie mogą mieć nic wspólnego ze stanem mojej ryby ponieważ to jest świeże akwarium które dopiero co dojrzało i wpuściłem do niego ryby, a owe cienkie odchody utrzymują się od dłuższego czasu, jeszcze ze starego baniaka - tam kiedy rzeczywiście miałem trudności z utrzymaniem stabilności parametrów, ale nie przekraczały one nigdy większych stężeń. Przeważnie to było np. NO2=0,1 , NH3=0,5 robiłem więc podmiankę co kilka dni ok 25%.

Opublikowano

czy ktoś ma propozycję co powinienem zrobić, chodzi mi o to czy powinienem odizolować ,,słabe'' ryby Auratusa (ok 5cm), który od kilku dni ma nitkowate odchody, chowa sie w cieniu i pobiera pokarm sporadycznie oraz Saulosi coral (ok 2,5cm) -rybka od kilku dni jest osowiała, większość czasu spędza na dnie , nie pobiera pokarmu i wydaje mi się że ma jakieś większe oczy, tzn czarniejsze. Zastanawiam się czy ich przypadłość może się w końcu przenieść na inne, zdrowe ryby ?

Parametry wody w normie, wczoraj zrobiłem rybom głodówkę, dzisiaj stan - bez zmian, tzn ani lepiej ani gorzej.

Opublikowano

Na pewno powinienieś mieć drugie akwarium (zbiornik,więc niekoniecznie typowe akwarium) uruchamiane w razie choroby lub też jakichś nieprzewidywalnych zdarzeń.

Powinieneś odseparowac chore ryby, choćby dlatego że mogą być atakowane-przeganiane.

W naturze nie ma "zmiłuj się".

A w tym osobnym zbiorniku w razie choroby to przynajmniej optymalna temp. + dobre napowietrzanie + dobra filtracja.

Oraz poszukanie w internecie na forach (o ile nie masz stosownej literatury chorobowej ryb,a jest taka).

Jeszcze drobna uwaga odnośnie zbiornika: może być plastik , fajna sprawa bo nie zbijesz, masz różne kształty , pojemności,a po użyciu możesz wykorzystac do zgoła czegoś innego.

jednakże z jednym waznym zastrzeżeniem : plastik bezwzględnie musi mieć symbol dopuszczenia do kontaktu z żywnościa (zdecydowana większość ma) (symbol łyżki i widelca z reguły na spodzie, wytłoczony w trakcie produkcji).

Takie pytanie do "starych" : w latach około 80-tych była wydana polska książka odnośnie chorób ryb, naprawde rewelacyjna.

Czy ktoś z kolegów ma tą książkę?

Opublikowano
a o czym może świadczyć pocieranie się ryb o dno czy dekoracje, robią to tylko niektóre i raczej sporadycznie
Np o wysokim poziomie związków azotowych w wodzie.
Opublikowano
a o czym może świadczyć pocieranie się ryb o dno czy dekoracje, robią to tylko niektóre i raczej sporadycznie
Np o wysokim poziomie związków azotowych w wodzie.

zw azotowe przede wszystkim. Przyczyna moze tez byc np. nieciekawy zestaw pokarmow, np. zbyt duzo miesa dla wszystkozernych, rowniez zbyt duzo pokarmu.