Skocz do zawartości

Preis Mineral Salz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja używam. Jest to tzw. "sól bez soli" czyli zawierająca b.wiele pierwiastków z wyłączeniem NaCl. Znajduje zastosowanie w metodzie Ballinga, oraz przygotowywaniu wody dla pielęgnic z Malawi i Tanganiki, ewentualnie ktoś bardzo konserwatywny może na jej bazie "wyprodukować" sól morską. Producent całkiem logicznie nie podaje dawkowania soli do potrzeb akwarystyki słodkowodnej, aby przygotować odpowiednią wodę należy posiadać konduktometr. Jest bardzo wydajna. W moim zbiorniku dzięki tej soli, wodorowęglanowi sodu oraz 9L dolomitu w filtrach kubełkowych utrzymuję parametry: KH - 15, Ph - 8,7, przewodność ~670uS (Tanganika)

Jak zapewne pamiętasz z innej dyskusji używam 100% wody RO.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: jak szybko rozpuszcza się ta sól, w jakiej temperaturze i czy woda po jej rozpuszczeniu jest od razu klarowna? Pytam bo ostatnio zauważyłem, że po dodaniu AquaDur'u JBL'a woda nawet pomimo kilkunastogodzinnego mieszania i podgrzewania utrzymuje się lekko mętna. W jakich proporcjach mieszasz sól Preis'a z wodorowęglanem sodu?

Pozdrawiam

Opublikowano

Woda, standardowe 25C, sól rozpuszcza się dwuetapowo: I natychmiastowy 90% objętości soli, II pozostała część w postaci białych płatków/cząstek wymaga mieszania kilkunastominutowego powerhead'em. Uzyskany roztwór jest klarowny. Jeśli chodzi o proporcje to nie umiem ich podać. Procedura wygląda następująco; najpierw soda do otrzymania KH ~14 potem uzupełnienie Preisem do uzyskania ~650uS.

PS. Zapomniałem dopisać, że w moim zbiorniku za poprawne parametry odpowiada także dozowanie Ballinga.