lukaszra Opublikowano 22 Marca 2010 #1 Opublikowano 22 Marca 2010 powiedzcie mi bo napewno bedziecie wiedziec ,, co prawda nie zrobilo sie to w akwa z pysiami ale w malym roslinnym lecz napewno bedziecie wiedziec .. dzis zaobserwowalem jakies malutkie zyjatka{lepek od szpilki } smigajace po szybie biale i dosc szybko poruszajace sie nie wiecie co to moze byc ?? myslalem ze to male slimaki ktore zreszta sa nieproszonym gosciem ale to nie to za szybko sie przemieszcza ,,, macie jakis inny pomysl nie chcialbym zeby mi sie to w jakichs sposon przemioslo do malawki np poprzez czyscik ,,, metody zwalczenia ??
nabe Opublikowano 22 Marca 2010 #2 Opublikowano 22 Marca 2010 Zanim zaczniesz walkę z nimi weź je pod lupę, może to coś ciekawego i wcale nie szkodliwe.
lukaszra Opublikowano 22 Marca 2010 Autor #3 Opublikowano 22 Marca 2010 jak ja tego wyciagnac nie moge za malutkie jest
filas Opublikowano 22 Marca 2010 #4 Opublikowano 22 Marca 2010 smigajace po szybie biale i dosc szybko poruszajace sie nie wiecie co to moze byc ?? możesz określić ich kształt? bo być może są to wypławki
lukaszra Opublikowano 22 Marca 2010 Autor #5 Opublikowano 22 Marca 2010 nie wyplawki nie bo ponoc wyplawki sie wija po dnie a to smiga jak przyklejone po szybie ,, ksztalt ,, hmmm niby kropeczka ale lekko podlozna i smiga szybko jak pchla ,, zauwazylem tez ze potrafi plywac ale tylko chwilka i znowu do szyby ,,, chwilka spokoju i znowu ruch ,,, nigdzie nie moge znalezc co to za ...
Siwy1973 Opublikowano 22 Marca 2010 #6 Opublikowano 22 Marca 2010 myslalem ze to male slimaki ktore zreszta sa nieproszonym gosciem ale to nie to za szybko sie przemieszcza ,,, macie jakis inny pomysl nie chcialbym zeby mi sie to w jakichs sposon przemioslo do malawki np poprzez czyscik dlatego stosowałem do każdego akwarium oddzielny sprzęt pozdrowił
mutra Opublikowano 24 Marca 2010 #7 Opublikowano 24 Marca 2010 pewnikiem jakieś wiciowce, nicienie albo inne saprofityczne żyjątka. Truć tego nie musisz jeżeli ryby nie chorują. A ten czyścik wcześniej w jakim akwarium śmigał?
lukaszra Opublikowano 25 Marca 2010 Autor #8 Opublikowano 25 Marca 2010 wczesniej w malawce i teraz raz jeden w tym roslinnym i sie nieco boje ze mi to przejdzie pomimo ze juz tydzien lezy na kaloryferze kij go wie jaka to ma przetralnosc ,,
mutra Opublikowano 27 Marca 2010 #9 Opublikowano 27 Marca 2010 jak się tak boisz to zamiast go suszyć, wymyj go gorącą wodą albo wymocz w słabym roztworze wybielacza. A najlepiej spraw sobie osobne dla każdego zbiornika. te stworzonka żyją jeszcze na tych szybach?
lukaszra Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 taaa jeszcze od czasu do czasu sie pokazuja
Rekomendowane odpowiedzi