Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dojrzewające akwarium 240. Filtr JBL e900. Narazie brak oświetlenia i brak ryb. Nie lałem żadnych preparatów. Woda jest klarowna.

Wpuściłem około 15 małych świderków (1,5 cm). Od razu zaczęły przekopywać dno. Na drugi dzień wszystkie były pochowane w skorupki, niezakopane. Tak było przez tydzień. Żadnego ruchu.

Pomyślałem że się przeziębiły (przez dwa dni były w zimmnej wodzie 20C) albo co i wyrzuciłem je.

Ponowna próba zasiedlenia, świderki trochę większe około 2 cm z innego źródła. Przez cały wieczór łaziły po dnie i skubały piasek. Rano pochowały się w skorupoki i tak tam siedzą trzeci dzień, niezakopane.

Powiedzcie proszę czy one znowu zdechły czy jakoś sobie śpią, czy co z nimi jest nie w porządku.

Opublikowano

na pewno nie jest to zdrowy objaw.

Standardowo więc zapytam o : akwarium, filtrację wyposażenie, parametry

Opublikowano

Akwarium 240l. Woda ma 10 dni.

Parametry w zasadzie takie jak kranówka jeszcze nic nie dojrzało:

No3 10

N02 niewykrywalne

GK 8n

KH 11n podniesiona sodą oczyszczoną z 5n

PH 7

NH3 niewykrywalne

temp. 24 C

Filtracja JBL e900 chodzi od tygodnia na standardowych wkładacg

Tło Wromak, kamienie kwarcyty + piasek kwarcowy. Brak oświetlenia

Opublikowano

Piszesz, że nie lałeś nic do akwa, więc jak ono ma dojrzeć ? Sama woda w sobie nie ma cudownych właściwości.A świdry padły z braku pożywienia. Sypnij im troszkę płatków, może coś w podłożu żyje, to populacja się odrodzi.

Opublikowano

Płatki miały na dnie od początku. Skubały je więć to racze nie chodzi o głód. Z resztą z głodu w ciągu 12h to chyba by nie padły. W tej chwili pływają już startówki więc z parametrami coś się za niedługo ruszy. Ryby mają się dorze od 24h a ślimaki już nie tak dobrze.

Opublikowano

Przekopałem dno, nie było w nim żadnych ślimaków. Nowy pomiar parametrów wody:

No2 0,3

No3 15

GH 8n

KH 11n

Ph 7,6

NH3 1,0

Tak więc życie się pojawia. Parametry na pewno nie są śmiertelne dla mieszkańców.

Chyba poczekam z tymi slimakami aż akwarium w pełni dojrzeje i wtedy wpuszcze kilka a tych niestety znowu się pozbęde.

No chyba że ktoś wpadnie na pomysł że mogą się hibernować?