Skocz do zawartości

jaka dopuszczalna tolerancja odchyłu od poziomu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, założyłem właśnie swoje pierwsze akwa 120x40x50. Zanim postawiłem akwa na szafce wypoziomowałem ją, jednak po napełnieniu akwa wodą szafka ,,osiadła'' - pochyliła się w bok tak że na długości 120 cm odbiega od poziomu o 5 mm oraz do przodu też o ok 5 mm na długości 40 cm.Podłoże nie jest najrówniejsze, przykryte panelami podłogowymi. Czy powinienem spuścić wodę i od nowa wszystko wypoziomować, czy obecny stan grozi,, katastrofą''

Opublikowano

Polecam spuścić wodę miałem tak samo

ale poziomowanie nic nie da na pusto ustawiasz tak aby przechylić w przeciwnym kierunku i znowu woda do środka.

tu przydaje się wanna i wąż + głowica z filtra

po 2 do 3 prób powinno się udać ustawić tak aby było wypoziomowane

przechylenie samo w sobie nie jest groźne ale przechylone akwarium inaczej rozkłada naprężenia na szyby a nikt nie chce aby pękło

Opublikowano

Tabu a czy zaryzykowałbyś podważanie szafki z pełnym akwa - oczywiście delikatnie z wyczuciem np jakimś łomem a następnie podłożenie czegoś

Opublikowano

Nie są trzy powody

1 może się wgnieść podłoga ( panele )

2 może się uszkodzić szafka ( typowe akwa to 300 lub wiecej Kg )

3 może spaść z łoma itp. a to może być katastrofa

jak nie masz rybek lub to poprawiać teraz bo kiedy potem ??

ale to Twoje akwarium.

Opublikowano

a co za problem poziomować doświadczalnie ? wiemy o ile i w którą stronę się przechyla. Spuścić wodę, zdjać akwa, sprawdzić podłogę (co dokładnie siada). wzmocnić, podłożyć tyle ile trzeba ( np. o ugiecie). Złożyć zestaw, zalać, sprawdzić ......

Opublikowano

koledzy i po krzyku, spuściłem wodę 3/4 zbiornika, leciutko przechyliłem szafkę razem z akwa i ok 40L wody a żona w tym czasie podłożyła 2 30cm listwy ok 6 mm grubości. Akwa razem z wodą i piachem trochę ważyło co po opuszczeniu i sprawdzeniu poziomu dało mi większą pewność że po zalaniu nie będzie znowu trochę brakować. Zalałem do pełna i jest OK -z likwidowałem pochylenie do przodu ( na przednią szybę), boczne niestety pozostało ok 4 mm ale sądzę że to nie stanowi zagrożenia