Skocz do zawartości

Czy to sa dobre parametry?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim malawi wysokosc GH jest 13 a KH zaledwie 6. Czy nie powinno sie podniesc KH? pH mam 8,0 i niezmienne, stabilne. Wszystkie parametry poza tym sa prawidlowe NO2 0, NH3 0, NO3 15. Cykl oczywisce zamkniety, podmiany wody cotygodniowe okolo 15-17% wody. Ryby wygladaja na zdrowe, nawet jedna z samic wydaje sie juz inkubowac jajka w pysku, ale zdarza sie, ze ryby sie ocieraja o podloze. Filtracja to UNIMAX 700 i Unifilter 750 wewnetrzny, napowietrzenie: filtr wewnetrzny, kurtyna i deszczownia.

pozdrawiam

Opublikowano

Niestety nic nie jest w stanie wciagnac kup z dna akwarium, nawet mega mocna glowica. Raz na miesiac odmulam dno do czysta, jest piaszczyste wiec wciagam z piachem, piach pozniej myje i wrzucam z powrotem. Mozolne, ale daje efekty. Poza tym w kubelku dwie komory sa do filtracji mechanicznej. Poradz mi, czy zeolit trzeba wymienic calkowicie czy wystarczy go wymyc w jakichs srodkach tak jak pisza gdzieniegdzie?

Pozdro

Opublikowano

U mnie sprawdzała się kombinacja atman 203+cyrkulator i kupska nie zalegały na dnie.Teraz mam filtrację narurową +cyrkulator i jest jeszcze lepiej.Łączenie filtracji mechanicznej i biologicznej w kubełku to zły pomysł,było omawiane kilka razy-przeszukaj forum.Zeolit zawsze wymieniałem na nowy.

Opublikowano
Niestety nic nie jest w stanie wciagnac kup z dna akwarium, nawet mega mocna glowica. Raz na miesiac odmulam dno do czysta, jest piaszczyste wiec wciagam z piachem, piach pozniej myje i wrzucam z powrotem. Mozolne, ale daje efekty.

Pozdro

I tu pozwolę się nie zgodzić. Męczyłem się z takim samym UNIMAXEM w 240l. Kupska walały się po całym akwa a piasek co 2-3 dni przybierał barwę brązową. Zakupiłem głowicę ATMANA AT-203 z gąbką i jest czyściutko. Ani jednej kupki a głowica jest przykręcona na minimalną wydajność bo robiła się lekka wirówka. Więc jak zastosujesz filtr wewnętrzny o odpowiedniej wydajności to z pewnością nie będziesz musiał płukać tego piachu. Sprzątanie ograniczysz do wyczyszczenia szyb, ściągnięcia znikomej ilości syfu z zakamrków i podmiany wody.

Pozdrawiam.