Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero wczoraj zalałem zbiornik i dziś wieczorem po powrocie z zpracy zauważyłem to zjawisko. Zaś NO3 i NO2 wynoszą 0. To chyba nieźle prawda?

Opublikowano

No to musze Cie zmartwić. Twój zbiornik jest jeszcze bardzo młodziutki, a przed Toba kilka dni oczekiwania. Mogłbym sie w tej chwili rozpisać i podejzewam zeby mnie tu świt zastał, dlatego postaram Ci sie pokrótce coś uświadomić. Twoje akwa nie zaczęło jeszcze dojżewać. Radze Ci poprzeglądać dokładniej FORUM a znajdziesz w nim odpowiedz na swoje pytanie. Tak jak wyżej wspomniałem musisz poczekać kilkanaście dni zanim wpuscisz do akwa ryby, w Twoim zbiorniku musi odbyć sie tzw. cykl nitryfikacyjny, aby go zapoczątkować wpuść na dzień dobry pare rybek kuporobek np. gupików. Jest to niezbędne do powstania NH3 w akwa i zarazem do zapoczątkowania cyklu nitryfikacyjnego. Możesz również dolać wody z dojżałego już zbiornika, a jeśli takiego nie posiadasz skożystać ze startera. Cały cykl bedzie trwał ok. 3-4 tygodni. Po jego zakończeniu NO2=0, NO3 powinno być jak najbliższe 0. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci cierpliwości.

Opublikowano

Dziękuję Ci "kamillo" Oczywiście zdaję sobie sprawę, że muszę poczekać. Moja niecierpliwość jest jedynie wynikiem faktu , że to moje pierwsze malawi i już chciałbym wpuścić do niego pyszczaki. Ale i tak jeszcze bardziej niecierpliwy jest mój ośmioletni syn. Wielkie dzięki! Pozdrawiam!

PS. A co powiesz o pozostałych parametrach wody?

Opublikowano

Ph jak najbardziej w pożądku, utrzymuj je cały czas na poziomie 7,5-8+

Tww może byc choć radziłbym je troche podnieść do około 12-13 kH, podobnie ma sie sprawa odnośnie Two.

NO2, NO3 jak w poprzednich postach