Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakupiłem 5 pyszczaków rdzawych. wszystkie młode sztuki: jeden ma około 5cm, 3 z nich ok. 4cm i jeden 3cm.

Czy jest możliwe określenie płci u tak małych ryb? czy jest to możliwe po ich zachowaniu?

W tej chwili największy z nich rządzi i gania pozostałe. Jedna z 4 cmetrowych siedzi cały czas w kryjówce i jest najbardziej tyrana przez największą. Pozostałe raczej swobodnie pływają po całym akwarium. Zdarza się, że ta z kryjówki, z inną tej samej wielkości pływają w kółeczko i na swój widok wpadają w drgawki. Wygląda to trochę jak zaloty, ale równie dobrze może być to walka 2-óch samców.

Można z takich zachowań już jakieś wnioski wysunąć? Na moje oko to mam 4 samce i 1 samicę (ta z kryjówki- wg mnie chowa się bo jest zdominowana przez 4 samców).

Opublikowano

Wg mnie u rdzawych 100% okreslenie plci jest mozliwe tylko w przypadku inkubacji.

U mnie najladniejsza, najwieksza I z najbardziej widocznymi atrapami jest samica ktora regularnie nosi :-)

Dodam tylko ze wsrod rdzawych to najwieksza zadymiara.

Opublikowano

Musisz poczekać aż podrosną, u mnie dopiero po jakimś czasie wyklarowały się samce. Samce po bokach będą miały fioletowy połysk (oczywiście są różne odmiany barwne ale z reguły taki to bywa odcień). Nawet zdominowany samiec mieni się na fioletowo. Mam też mniejsze z których jedna wiem na 100%, że to samica gdyż inkubuje już drugi raz, a na resztę czekam i liczę, że też będą inkubować a nie "fioletowieć" ;) czyli jak zwykle cierpliwości ;) pozdrawiam