Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero zaczynam więc nie mam wyrobionej opinii o konkretnych producentach filtrów, a wolę nie decydować się na konkretny filtr tylko słuchając sprzedawcy, który często chce pozbyć się partii towaru. Więc co sądzicie o ATMAN CF 800 do akwa 240 l, i jeszcze jedno pyt. czy filtr zewnętrzny powinien pracować 24 h/dobę.

Opublikowano

Podobno te filtry są dobre więc możesz kupować,chyba że dysponujesz większą gotówką to kupuj eheima :P

Tak filtr powinien chodzić nonstop zarówno zewnętrzny(biolog) jak i wewnętrzny.

Opublikowano

OK dzięki, a co myślisz o filtrach wewnętrznych wyposażonych w diody UV- czy to w ogóle jest skuteczne, czy może lepiej dopłacić więcej i kupić filtr kubełkowy z lampą UV , a w ogóle czy promienie UV są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania akwa ?

Opublikowano

Posiadam Atmana CF 1200 i jestem z niego bardzo zadowolony. Filtr jest bardzo cichy nie traci dużo na przepływie jak go załadujesz ceramiką i co najważniejsze ,że zalicza się do mało awaryjnych kubełków.Dołóż parę groszy i kup A-CF1000

Opublikowano
a do jakiego akwa masz swój CF 1200

DO 240L ale kupiłem go ponieważ w przyszłości będzie 390l. Taki urok z Malawi :) ,że jezeli masz warunki to będziesz starał się mieć większy baniaczek.

Opublikowano

Ja posiadam akwa 240L + atman At-203 (wew) oraz Atman CF-800 wypełniony ceramiką i jak na razie sprawuje się bardzo dobrze a przede wszystkim jest bardzo cichy polecam

Opublikowano
OK dzięki, a co myślisz o filtrach wewnętrznych wyposażonych w diody UV- czy to w ogóle jest skuteczne, czy może lepiej dopłacić więcej i kupić filtr kubełkowy z lampą UV , a w ogóle czy promienie UV są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania akwa ?

filtr wewnętzny z diodą uv to nic innego jak chwyt marketingowy,szkoda tylko kasy. lamapa uv nie jest ci niezbędna ale warto ją mieć w razie tzw "W" :mrgreen:

dobra lama niestety jednak kosztuje, wiec warto sie zastanowic nad zakupem.