Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

To mój pierwszy post na forum, a że nie widziałem działu powitania to witam się tutaj :D

Potrzebuję pomocy odnośnie doboru filtrów. Czytam te wątki o filtracji ... i czytam ... i dalej głupi jestem :) . Właściwie to potrzebuję potwierdzenia lub podpowiedzi czy taki zestaw będzie odpowiedni : wewnętrzny aquaszut750 a zewnętrzny jbl e900 ... lub ewentualnie czy jbl e1500 wystarczy jak mechanik i biolog do standartowego akwa 240 l (120x40x50) ?

Pozdrawiam

Opublikowano

JBL e 900 wystarczy jeżeli nie będzie przerybionego zbiornika.Natomiast wewnętrzny kup zdecydowanie mocniejszy,coś na poziomie 2000l/h.Odnośnie łączenia filtracji biologicznej z mechaniczną w kuble-nie polecam.Jest to imo chybiony pomysł,cotygodniowe otwieranie kubła w celu wyczyszczenia go...

Opublikowano

e900 spokojnie wystarczy na biologa.daj mocniejszy wewnętrzny.z tym e 1500 2in1 to raczej nienajlepsze rozwiazanie.nie zaleca się raczej filtracji biologiczno-mechanicznej w sposób który proponujesz.

Opublikowano
JBL e 900 wystarczy jeżeli nie będzie przerybionego zbiornika.Natomiast wewnętrzny kup zdecydowanie mocniejszy,coś na poziomie 2000l/h.Odnośnie łączenia filtracji biologicznej z mechaniczną w kuble-nie polecam.Jest to imo chybiony pomysł,cotygodniowe otwieranie kubła w celu wyczyszczenia go...

Ok dzięki ... czy przy jakimś minimalnym przerybieniu, które z czasem na pewno się pojawi - może zwiększyć też przepływ w zewn. na przykład na jbl 1500 ? Czy możesz polecić jakiś wewn. z podanym przez Ciebie przepływem ? Wcześniej myślałem o fluvalu 4 +, ale on ma chyba 1000l/h z tego co pamiętam.

Opublikowano

Tak jak Ty w 240 l miałem e900 + Power Head 802 i po 3 miesiącach zmieniłem na Eheima 2228 a ostatnio Power Heada zmieniłem na Atmana At 203 i tego polecam do 240 litrów, jakby za bardzo mielił to można zmniejszyć przepływ. Co do kubełka to tak jak piszą przy małej obsadzie da radę, a jak przesadzisz z ilością ryb, lub też te które będziesz miał podrosną i nie zdążą się zredukować to e900 może być za mały.

Ja tak miałem mpangi i johany urosły, ...i miały się dobrze, .... i brudziły więcej, ... i e900 moim zdaniem był za słaby.

Test na azotyny pokazywał trochę pomiędzy 0 a 0,2. A ceramikę w kuble miałem JBL SintoMec i MicroMec, czyli nie najgorszą.