Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Daj sobie maingano i saulosi np.

o kurcze dwa gatunki w takim akwarium? - TRAGEDIA

Dla mnie nie pasuje nawet i jeden gatunek saulosi (chyba że na upartego)

jeśli już coś z malawi to tylko M. livingstoni

Czester jak możesz przyównać to akwarium do 240l ?

tutaj w najdłuższym miejscu nie będzie nawet 100 cm a przy 240l masz 120 cm.

Jestem stanowczy co do 112l, a raczej stanowcze nie. Ale co do innych baniaków to czemu nie spróbować?

Powierzchnia dna jest dość spora, sam kształt bardzo nietypowy. Małe mbuniaki być może wybiorą tu rewiry o średnicy 20-30 cm w głąb. Jak nie spróbuje w życiu się nie przekonamy czy coś takiego jest możliwe; jeśli nie, to poprostu z jakiegoś gatunku zrezygnuje. Mówię tak dlatego, że sam teraz obserwuję sytuację gdzie na szerokości 20cm w akwa mam dwie groty dwóch bardzo silnych i agresywnych samców i o dziwo żyją razem i jest dość "fajnie".

Jeśli chodzi o standardowe wymiary tu raczej jest już dużo sprawdzonych obsad i dużo wiedzy na ten temat, natomiast jak możemy nie pozwalać na więcej gatunków skoro sami tego nie wiemy jak zachowają się pyszczaki w tak zwymiarowanym akwarium?

Jest to dość ciekawe akwarium i nie chciał bym go zmarnować na jeden gatunek do tego saulosi skoro można spróbować z innymi obsadami myślę podobnymi do tych jak w 240l. Jednak nie więcej jak 2 gatunki.

Opublikowano

rzeczywiście matematycznie to w tym akwarium powierzchnia jest większa, jednak gdyby tak fajnie było to mieszkania by również budowali w trójkącie a nie tylko w prostokątach.

Jednak prostokąt czy kwadrat jest po okręgu najefektywniejszą bryłą, tak że w prostokącie i ryby łatwiej podzielą sobie rewiry.

Jednak macie rację, jeżeli nikt nie spróbuje to nigdy się nie dowiemy, jak ryby będą funkcjonować w takim akwarium.

Opublikowano

Nic mu nie szkodzi wpakować tam dwa gatunki po 12 ryb i obserwować, takie moje zdanie. Sam bym tak zrobił ale miejsca nie mam i wyłącznie dlatego by móc potem powiedzieć drugiemu koledze z narożnym akwa że nie może trzymać tam tych ryb.

Głębia tego akwarium jest znaczna i jestem bardzo ciekaw czy może samce nie obiorą rewirów nie na szerokość a właśnie długość akwarium.

Liczę kolego że raz na miesiąc będziesz przysyłał jakieś raporty w tym wątku jak to wygląda bo pozwoli mi to porównać ich zachowanie z zachowaniem ryb w standardowych akwariach.