Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

spokojnie!!! dzieciństwa im nie zepsułeś... jeśli pływają to są przystosowane do samodzielnego życia :) następnym razem radze postarać się o kotnik w postaci jakiegoś choćby 20-sto litrowego akwarium z mini grzałeczką, napowietrzaczem albo filtrem, bez podłoża z kilkoma kamieniami jako kryjówki... to baaaaardzo ułatwia sprawę :) u mnie się sprawdza :) tak czy siak gratuluje ;] a samicę wpuść do akwa głównego po zgaszeniu świateł... lokatorzy powinni ją zaakceptować, gdyby nie pomogło... podmień troszke wody i poprzestawiaj troche dekoracje.... pysie zgłupieją i od nowa będą wyznaczać rewiry :) wtedy Twoja "mamuśka" będzie miała czas na aklimatyzacje ;]

Opublikowano

Witam!

Dopiero od niedawna śledzę to forum i dotychczas nie wiedziałem, że można tu poczytać horrory :D

Naprawdę Przemo, napisałeś niezły thriller :twisted:

Potwierdzam to co napisali poprzednicy, zgaszenie świateł, a czasem całkowite zaciemnienie części akwarium zazwyczaj uspokaja ryby i daje szanse na rehabilitację osobników słabszych, pobitych czy odrzuconych.

Co podmiany wody, to nigdy nie zaszkodzi, chociaż moje rybcie po wymianie wody zawsze nabierają nagłej ochoty na amory i akwarium robi się gorąco :D

Opublikowano

O bracie Stephen King mógłby się od Ciebie uczyć. Tylko zakończenie napisałbym takie: "Na koniec wyciągając kamienie w celu... jeden mi spadł, szkło pękło, sąsiedzi zalani gonią mnie po osiedlu..." :wink: .

A tak na poważnie to się nie mart, jeszcze nie raz będziesz miał młode.

Opublikowano

:) Jakby tego było mało dzisiaj patrze a tu:

Nowy-1.jpg

:shock:

Mam w domu u rodziców swoje stare akwarium 60L w niedziele po nie pojadę i wystartuje bo to wszystko się trze tak, że nie sposób tego opanować.

Heh plus tego taki, że moja Ania powiedziała, że warunek - 1 akwarium w domu, ale jak zobaczyła raz młode, teraz drugi raz to sama stwierdziła, że musi być drugie na te malce :D

Opublikowano

Przepraszam, ale tak czytam sobie ten wątek po raz kolejny i w żaden sposób nie mogę zrozumieć "o co kaman"? :? Ale jeśli nie masz 100% źródła zbytu na ryby, to raczej odpuść sobie ten kotnik, bo tematu nie ogarniesz.

Opublikowano

Moje zdanie takie, że kotnik takiej wielkości to dla samicy na ostatnie 2-4 dni inkubacji to może i wystarczy. Komfortowa porodówka to to nie jest. Pewno, że jak masz z 8 samic i każdą beziesz odkładał a zbytu nie ma no to nie ma sensu. Radość z własnych, wychowanych ryb jest wielka i jeśli masz możliwość odlożyć do kotnika od czasu do czasu jakąś samicę to warto. Małych pyszczaków jest mało w miocie w porównaniu z innymi rybami a chętni na te parę sztuk to się z reguły znajdują.

Opublikowano

Tak, teraz już to wiem doskonale, warto poswiecic osobne nieduze akwarium, miec szanse ogladania malych jak sie chowaja do pyska samicy. A nie takie koczowanie w malym plastikowym kotniku.

Opublikowano

A czy trzeba mieć pewny zbyt, żeby rozmnażać ryby? To się robi dla przyjemności, zebry oddam za darmo do zoologicznego i już :)

Dwa dni temu kolejna samica zaczęła inkubować ikrę. Jeden kotnik plastikowy zajęty przez małe pysie, kotnik 60L zajęty przez zebry z małymi. Zrobiłem jej szklany wewnętrzny, zasłonięty żeby nie widziała innych ryb, pojemność 8 litrów, samica siedzi pod kamieniem, wygląda tak:

kotnik001.JPG

kotnik002.JPG

kotnik003.JPG

kotnik004.JPG

• 12 lat później...