netis7 Opublikowano 1 Marca 2010 #1 Opublikowano 1 Marca 2010 Witam, zastanawiałem się jakby wyszło zastosowanie do oświetlenia akwarium dostępnych od niedawna konwencjonalnych żarówek diodowych - czy ich światło może być odpowiednie do normalnego funkcjonowania ryb w akwarium, czy nie wyjdzie zbyt sztucznie, ich zaletą jest niski pobór prądu i słaba emisja ciepła - co sądzicie ?
filas Opublikowano 1 Marca 2010 #2 Opublikowano 1 Marca 2010 proponuję na początek http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/ledy-jako-energooszczedna-alternatywa-dla-tradycyjnego-oswietlenia/?PHPSESSID=k7shkvb0niecl413cmjhotmab6 tam niektórzy już drążą temat od jakiegoś czasu to się czegoś dowiesz, jest też po drodze wiele linków w tym temacie
mutra Opublikowano 2 Marca 2010 #4 Opublikowano 2 Marca 2010 była o tym dyskusja na forum kilka tyg. temu. Generalnie rozczarowują barwą - jest inna niż deklarowana.
danielj Opublikowano 3 Marca 2010 #5 Opublikowano 3 Marca 2010 Akurat te świetlówki które ja podałem mają inną barwę , ale widziałem w akcji , na żywo "czarnego pytonga" i robi wrażenie Choć do naszych celów ta lampa nie byłaby wykorzystana nawet w 1% to sama w sobie jest super:) Cena tego ustrojstwa też super, choć patrząc na ceny innych , akwarystycznych lamp , nie jest tak źle:)
Rekomendowane odpowiedzi