Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miło widzieć na forum kolejną osobę zarażoną egzotycznym wirusem Malawi tym bardziej, że z Lublina.

Sprawdź w King Zoo w Tesco jak na Lublin są nawet przyzwoicie zaopatrzeni, może jeszcze odwiedź ZooHit na Turystycznej(choć ryby, a zwłaszcza pyszczki maja nędznej ,,jakości”). Może warto by było popytać wśród klubowiczów niekoniecznie z LBN, w razie, czego rybki zawsze można wysłać PKS, PKP czy busem. Ewentualnie zostaje Ci zakup w sklepach internetowych np. tu www.sklepmalawi.pl lub tu www.tan-mal.pl (zaraz dostane bęcki za kryptoreklamę :wink:

Opublikowano

jestem z okolic lublina dokladnie nie z samego ale zawsze to najblizsze wieksze miasto gdzie mozna znalezc wiekszy sklep :wink: wlasnie slyszalem o zoohicie ze spory sklepik troche sie boje zakupem ze sklepu internetowego w razie zle dobranej obsady moga byc problemy z oddaniem np do innego sklepu a tak mozna sie chyba dogadac co do zamiany :) zreszta wszystko zalezy od sprzedawcy jak fachwy to pomoze :wink:

rozpisalem sie i oczywiscie dzieki za pomoc :)

pozdrawiam Malawistow :)

Opublikowano

Obsadę planuje się z reguły przed zakupem ryb, a bynajmniej tak się powinno robić jak się dobrze zaplanuje i ewentualnie skonsultuje ją z klubowiczami tu na forum to oddawanie ryb czy wymiana na inne będzie niepotrzebna no chyba, że będziesz chciał oddać nadmiar ryby jak dorosną. Do rad sprzedawców należy podchodzić z dużym dystansem i nieufnością(szczególnie w sklepach stacjonarnych), bo większości z nich zależy na pieniądzach i wcisną Ci wszystko żeby tylko na Tobie zarobić(oczywiście zdarzają się wyjątki). Przed wyjściem do sklepu ty już powinieneś wiedzieć wszystko na temat ryb, które zamierzasz kupić, a jeżeli zobaczysz w sklepowych akwariach jakieś,,cudo”, o którym nic nie wiesz najlepiej zapisać sobie nazwę tego gatunku i po powrocie do domu dowiedzieć się o nim wszystkiego, co będzie możliwe. Nigdy nie kupuj ryb, gdy nic o nich nie wiesz. Unikniesz dzięki temu niepotrzebnych rozczarowań i nikt Ci nie będzie w sklepie wciskał kitu. Jeżeli chodzi o ZooHit to jak pisałem wcześniej ryby maja nędznej,,jakości” i poza tym, że sklep jest duży jak na Lublin to niczym szczególnym mnie nie zachwyca. Z tego, co się orientuje to największy wybór pyszczków jest w King Zoo w Tesco. Ogólnie rzecz biorąc najbezpieczniej byłoby kupić nie w sklepie, lecz u dobrego akwarysty pasjonata, któremu nie zależy na kasie tak bardzo jak właścicielom sklepów.

Opublikowano

ja juz zdecydowalem sie na pyszczaki saulosi :)

mam akwa 120 litrow

no wlasnie chcialbym znalezc jakiegos chodowce bo w sklepach raczej bylby problem z oddaniem ryby jesli obsada sie zle dobierze kiedy ryby sa jeszcze male i nie mozna rozpoznac plci :? a u chodowcy raczej odbyloby sie to bez problemu :)

na moje akwa chyba by pasowala obsada 1:5 nie wiem dokladnie porusez to w innym temacie :)

Opublikowano

juz przegladalem ta gielde ale nie ma narazie saulosi w sprzedarzy w lublinie albo okolicach :? ale narazie jeszcze nie mam przygotowanego akwa chce tylko rozpoznac teren 8) bede dalej sledzil gielde moze nawiaze z kims kontakt :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odwiedziłem zoohit w tym tygodniu. Bywałem tam często. Od około dwóch tygodni w sklepie tragedia. Nie chcę się rozpisywać, ale nie radzę tam kupować- niczego.

• 5 lat później...