Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wicher głowica atman 201 to przepływ około 500l/h bedzie za mało szukaj czegoś z przepływem ninimum 1000l/h ( atman 203, resun B1000), z ceramiką OK możesz kupić tez kulki ceramiczne z JBL mają większą powierzchnie niz pierścienie, a u Ciebie się to przyda. Gabka na wlot zwykła do filtra wewnetrznego np do Aquael Fan 3 ( ja taką mam i jest super).Jak zapakujesz kubeł ceramika to zalej jakiegoś startera z bakteriami i jak bedziesz go czyścił to pamietaj że w wodzie z akwa.

Przestrzegaj zasad serwisu i higieny zbiornika to bedzie OK.

Opublikowano
Do kubła kupię ceramikę a na rurę ssącą kupię jakąś gąbkę,poczytam na forum jaka będzie najlepsza bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia.

Wystarczy, że wytniesz z tej co miałeś w komplecie do tetry 700 i wsadzisz w koszyczek do rury ssącej i będzie ok. Ja tak mam i 0 problemów. Ceramika: http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-filtry-akwariowe-wypelnienia-biologiczne-cu14/jbl-sintomec_103607.html

Opublikowano
Do kubła kupię ceramikę a na rurę ssącą kupię jakąś gąbkę,poczytam na forum jaka będzie najlepsza bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia.

Wystarczy, że wytniesz z tej co miałeś w komplecie do tetry 700 i wsadzisz w koszyczek do rury ssącej i będzie ok. Ja tak mam i 0 problemów.

O i Ty masz głowę na karku ;)

Ale nie będzie to za małe?

Opublikowano

Być może wystarczy napchanie w koszyczek, nie wiem nie robiłem tak w większości jak widziałem jednak zakłada się większy kawałek gabki na rure, ale skoro u kolegi zdaje egzamin to czemu nie, tylko zastanawiam się czy przez taki mały kawałek gabki w koszyczku nie przeciagnie syfów tym bardziej ze gabka w kublke tetry ma grube oczka bo jest do biologi a nie mechaniki.

Opublikowano
Być może wystarczy napchanie w koszyczek, nie wiem nie robiłem tak w większości jak widziałem jednak zakłada się większy kawałek gabki na rure, ale skoro u kolegi zdaje egzamin to czemu nie, tylko zastanawiam się czy przez taki mały kawałek gabki w koszyczku nie przeciagnie syfów tym bardziej ze gabka w kublke tetry ma grube oczka bo jest do biologi a nie mechaniki.

Tak jak pisałem, kubełek czyściłem 1 raz w pierwszym roku i wcale źle wewnątrz nie wyglądał :) Prefiltr czyszczę przy każdej podmiance, czyli co tydzień, ale bywało w wakacje że nie czyściłem 3 tygodnie i nic złego się nie stało.

Opublikowano

Zobacz tylko Arkady na obsade u kolegi akwa 240l, a rybek troche jest, Twoje akwarium tez jest mniejsze, ale warto spróbowć bedzie musiał sam ocenić czy takie rozwiązanie jest u niego wystarczające.

Opublikowano
Zobacz tylko Arkady na obsade u kolegi akwa 240l, a rybek troche jest, Twoje akwarium tez jest mniejsze, ale warto spróbowć bedzie musiał sam ocenić czy takie rozwiązanie jest u niego wystarczające.

Jasne, że tak. Gąkba nie majątek może kupić kilka i przetestować. Dodam tylko, że ja rurę ssącą mam za tłem gdzie brudu dochodzi mało, bo wszystko mechanik Eheim zbiera :)

Opublikowano

No właśnie a ja podszedłem do tematu od Du.. strony,tak mi poradził jeden ze znajomych.Mechanika mam Turboshuta 750(który prawie nie nie zbiera,odchody i brudy mam na piasku dopóki ich odmulaczem nie usunę) i dlatego kupiłem Tetre 700 by dopełnić mechanike jeszcze zewnętrznym, widzę,że to nie było dobre rozwiązanie :/

A fakt,mam kontrolowane przerybienie więc jak nie patrząc rybek mam nieco więcej niż Wy ;)