Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zaczne od baniaka: 300l ( 120x50),

Obsada:

1. msobo - 10 szt

2. maingano 10 szt

Rybki sa u mnie około miesiąca ( kupione u Malawiana) ładne i zdrowe, mają po jakieś 4-5 cm, zaczynają się wybarwiać i tak wsród msobo są napewno 4 samce u maingano podobnie 4 rybki są ciemniejsze od reszty, pilnuja swoich jaskiń, kopia w podłożu i ganiają za innymi czyli chyba samce.

Czy juz pora na redukcje obsady do jednego samca czy jeszcze poczekac na razie nic złego się nie dzieje, maingano się ganiają, stroszą płetwy i tyle, a msobo zupełny spokój bez przepychanek.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie pora, jednak wątpię aby 8 samców w 12o cm dały radę ale póki jeszcze mlode daj im jeszcze podrosnąć

Opublikowano

Chciałbym zostawić docelowo po haremie np: 1+ 3,4.

Jak mówisz żeby czekać to bedę obserwował jak coś sie zacznie dziać to wtedy siatka i do boju :)

Opublikowano

Czekaj az sie wyklaruje harem, i samce beda juz ladnie zabarwione wtedy zostawiasz dominanta albo, tego ktory ma najciekawsza barwe... jak nic zlego sie niedzieje po co macic spokuj w zbiorniku najepiej usunac na raz wszystkie niechciane osobniki (zaoszczędzisz walk o hierarchie i stresu )wiec musisz miec 100% pewnosci.

P.s chcesz docelowo tylko 8 osobnikow w 300l ja bym dolorzyl jescze 1 gatunek ozywi zbiornik cos w pionowe pasy:D

Opublikowano

Ja mam aktualnie 4 samce msobo po 8cm.i jeszcze nie redukuję(zostaną 3+7/8).Do tej pory większych starć nie było,raczej małe przepychanki :P

Nic bym już nie dokładał tylko spróbował właśnie wielosamcowo z msobo.

Opublikowano

jezeli demasoni to raczej 2 gatunkowo bo musisz trzymac ich wiekrza grupke np:3x5 .Ja bym na Twoim miejscu elongatusa mpange albo ornatusa dodal:) tez 1x3

Opublikowano

Narazie wstrzymam się z dokładaniem trzeciego gatunku, zobaczymy jak bedzie z tym co mam, może rzeczywiście zostawie więcej samców msobo.

Dzięki za rady.