Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kumpel dał mi do myślenia jak mu powiedziałem że szukam taniej i praktycznej pokrywy do akwarium.

Powiedział że tanio będzie 1mm blacha powyginać, pospawać, pomalować podkładem antykorozyjny i lakier samochodowy.

Bo niby na blasze 1,5mm aluminiowej farba może się tak nie trzymać i odpryskiwać.

Mam pytanie czy taka blaszana pomalowania nie zaszkodzi :?: czy te farby czegoś nie wydzielają :?:

Opublikowano
Bo niby na blasze 1,5mm aluminiowej farba może się tak nie trzymać i odpryskiwać

zależy jaka farba, aluminium najlepiej malować proszkowo i nie mamy wtedy kłopotu z odpadaniem farby

jeżeli chodzi o stalową blachę to jedynie przy akwarium z szybami szczelnie przykrywającymi bo przy otwartym zbiorniku po jakimś czasie i tak pojawi się rdza

alternatywą dla malowania może być oklejenie blachy folią/tapetą pcv - w castoramie masz ich duży wybór

Opublikowano

to jak się blachę pomaluje to ona zardzewieje? a jak sie oklei folią to nie - bo nie rozumiem tej alternatywy

imho blacha się nie nadaje do czegoś takiego

Opublikowano

źle mnie zrozumiałeś, obudowę z blachy stalowej można zrobić, jak już napisałem przy szczelnie zakrytym zbiorniku a folia ma być w tym przypadku innym rozwiązaniem niż malowanie a nie środkiem, który ją ochroni przed rdzą

Opublikowano
tylko z tym malowanie może być problem

nie taki znowu problem, musisz poszukać gdzieś w swojej okolicy lakierni proszkowej i oni to zrobią za ciebie, pokrywa najlepiej jak będzie już gotowa ale bez oprawek, przewodów i elementów z plastiku, które mogą się zniekształcić podczas wygrzewania lakieru w piecu, koszt takiego lakierowania np w Poznaniu to między 20 a 35 złociszy za metr kwadratowy

Opublikowano

Jest mała malarnia ale tylko na niebieski kolor malują do siebie, chyba że z zewnątrz później pomaluje lakierem na inny kolor.

Opublikowano

Wiem bo pracuje obok nich :mrgreen: i o nich właśnie pisałem że tylko na niebiesko malują bo przecież do jednej sztuki nie będą zmieniać farby bo to trochę fatygi jest.

Coś się wymyśli jak zrobię :|

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżę trochę wątek i zapytam, czy ktoś miał problem z wodą przy stosowaniu aluminium w akwarystyce? Jak wiadomo aluminium w kontakcie z wodą wydziela trujący amoniak. Stosowanie m.in. pokryw z alu., chłodzenia „ledów” poprzez profile alu. itp. może okazać się niebezpieczne dla naszych ryb. Często występują problemy ze składem chemicznym wody, a przyczyną może być właśnie aluminium.