Skocz do zawartości

Brak NO3 w wodzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oby... Mam nadzieję, że się to ustabilizuje... Martwić się tym nie martwię, Chciałem wiedzieć czy zdarzyło się to już komuś, żeby w ustabilizowanym zbiorniku znikło bez pomocy NO3... Dzięki za informacje... Zaglądne jeszcze do filtra czy wszystko wewnątrz OK

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oki, przepraszam Mutra za zasmiecanie forum.

Tak jak pisałem roślinki dwa anubiasy, wiec bez wpływu, RO nie leje, karmie raczej sporo, a co do kubła to watpliwe bo musiały by być beztlenowe. Może cuda?

tylko martwi mnie czy coś złego nie dzieje się w akwa bo mam akwaria juz pare lat, a taki numer z brakiem NO3 pierwszy raz.

Opublikowano

jak masz dobrze to nie grzeb. Lepiej dolewać nawozy dla roślin niż później pisać na forum co robić bo NO3 wysokie.

W moim akwarium zachodzi symultaniczna denitryfikacja. Po każdej podmianie wody (kranówka ma 12mg/l NO3 - pomiar z soboty) glony trochę ruszają, potem rybki wyjadając glony :).

Szczególnie że piszesz, że akwarium ma już parę lat, to zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia symultanicznej denitryfikacji.

Wiec chwalić się, nie narzekać :)

Opublikowano

Lemonek, w tym problem, jesli w jednym watku kilka osób pyta z innym przykładem. Można się pogubic w końcu jak to jest z tym akwa.

Jeśli ma 2 miesiace - troche za wcześnie na denitryfikację. Zakładam ze jest jeszcze na niskim poziomie, nie wykrywalnym przez testy. U mnie to często, że cykl azotowy jest niezauważalny. Nie silę by go "zobaczyc". Wpuszczam ryby i już. tylko monitoruje czy czasem nie pojawią symptomy zatrucia NH4 czy NO2. Zwykle przechodzi to z poziomu niewykrywalnego, na poziom 10,20, 30 NO3. Daj jeszcze z dwa miesiące. A sumie ciężko ocenić. Za malo szczegółów w która cześć akwa odpowiada za niskie NO3. Z netu cięzko wróżyć, bo wiele osób pomija milczeniem ważne fakty, traktując je jako nieistotne, bądź też pytani negują pewne rzeczy pomimo że to ONE mogą być przyczyną. Przykład z glonami, że jest ich mało, juz z góry je wykluczasz. A co to oznacza dla Ciebie mało ? NIe widać ich ?

Opublikowano

Pytałem w osobnym wątku, ale Mutra mi zamknął i przeniósł tutaj. Co do glonów to teraz są okrzemki oprócz nich nic innego, czysty biały piaseczek i czyste kamienie. NO3 było na poziomie 30 i nagle znikło, mierzyłem i JBL i Sera i dzisiaj dalej bez zmian. Nie mam pojęcia o co chodzi :shock:

Opublikowano

ciezko będzie zgadnąć :), ale ciesz się, bo może jednak denitryfikacja ? W takim układzie sprawdź coś innego pH czy rano i wieczorem masz takie samo ?

bakterie denitryfikacyjne oddychają korzystając z tlenu zawartego w NO3, ale pokarmem jest węgiel organiczny. masz świeże akwarium, toteż zapewne niewiele OWO w wodzie. Bakterie na głodengo długo nie pociągną i zabieraja się za węgiel zawarty w węglanach kH - spada kH i zmienia się pH - a to może byc gorsze niż NO3 na poziomie 50.