Skocz do zawartości

Sump czy filtr zewnętrzny - 500 l.

tasi0r

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stosowałem pompę filtr Aquael'a o wydajności ok. 350l/h z gąbką i podawała mi wodę z akwarium głównego do kotnika o ile dobrze pamiętam dystans na jaki pompowała wodę to było 50cm na długości i 5 cm na wysokości. Szału nie było, ale wymiana wody imo była na zadowalającym poziomie. Dla twojego rozwiązania faktycznie można by zastosować mocniejszą, tak jak proponuje paputek, te 750l/h pewnie byłoby ok. Dla mnie bardziej istotny jest nie tyle przepływ, co umiejscowienie samej pompy.

ODOPOWIEM TAK :

w filtrze pełniącym rolę biologa, nie jest na tyle istotne z jaką prędkością będzie pracować pompa, bardziej za jego "wydajność" odpowiedzialna będzie ilość złoża (wiadomo im więcej tym lepiej ) . Pompa to sprawa drugorzędna .

Żeby bakterie mogły sie rozwijać i żyć w filtrze wymagany jest natleniony ruch-przepływ wody.

I teraz weźmy przykład powyższy (ilość złoża ta sama = constans)

a ) filtr przelewowy 15 cm X 10 x 50 cm , 4 przegrody - wymiar komory 10x 15cm ,a w tym 1 techniczna 10x15

B) filtr przelewowy 15 cm x 10 x 50 cm , 2 przegrody - wymiar komory 20x15 cm , techniczna powiedzmy 10x15 cm

weźmy wspomnianego Aqua szuta o przepływie 750litrów/h

i teraz zachowanie w obu przykładowych filtrach

a) w komorach 10 cm, woda będzie się przemieszczała - czytaj zassysała -ubywała powiedzmy - strzelam 2cm/komory na sekunde

B) w komorach 20cm woda będzie ubywać w tempie 1cm/z komory na sekunde . (mniejszy ruch wody )

Przemieszczanie sie wody / wyrównywanie poziomów/ to sprawa fizyki- nic na nie kosztuje - kosztuje Nas natomiast stosowanie 2-krotnie większej wydajnej pompy w przypadku b (1500l/h), która będzie pracować z porównywalną wydajnością jak w przypadku a z pompą (750l/h) . Tyle mam do powiedzenia w tym temacie. Stad mój filtr ma wąskie komory i słabą ale za to dobrze zwymiarowaną pompę ;)

a teraz przykład z sumpem, jak wiadomo komora techniczna powinna w przypadku awarii - postoju pompy ,skomasować całą nadwyżkę wody z akwarium (2-3cm)wody ponad komin . Dla akwarium 500 litrowego , sump 100 litrowy z komorą techniczą min 1/3 objętości czyli 33 litry to komora techniczna .

dla przykładu komora techniczna w filtrze przelewowym o przekroju 10szerokoć x 15 głębokość x 50 wysokość , będzie miała objętośc 7,5 litra . czyli 4 razy mniej .

i teraz łatwo zauważyć , żę pompa 750 l/h w filtrze przelewowym , będzie bardziej wydajna niż 2000l/h pompa w sumpie, gdyż szybciej następuje ubywanie wody z komory technicznej, a reszta to czysta fizyka, czyli jej napływ co za tym idzie wymuszony obieg wody w filtrze ;)