Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum. Akwarium mam 112 l,towarzyskie.

W drodze jest 500 l - 200x50x50.

Pytanie będę zadawał krótko i proszę o odpowiedzi. FaQ przeczytałem wiec podstawy powiedzmy że znam.

Pytanie nr 1.

Jaka filtracja ?

Obliczyłem że sump kosztował by około 600 zł:

Wywiercenie 3 otworów +komin - 150 zł (sam się tego nie podejmę)

pompa - 120 zł (tańsze wersje o których mowa na forum)

akwa na sump (80 l- wystarczy)? 80 zł

wkłady do sump 100 zł

rurki,złączki itd itp 150 zł.

I pytanie Czy nie lepiej za 600 zł kupić konkretny filtr zewnętrzny?

Jak będzie wygladała filtracja względem siebie, co lepsze ?

Proszę o opinie.

pozdrawiam

Opublikowano

sump ma to do siebie, ze ukryjesz w nim wszelaki sprzet, typu grzalki etc.

ja i tak bym zostal nie tyle przy kubelku, co przy narurowcach. koszt duzo mniejszy jak sumpa, a zrobisz na nich biologa i mechanika.

Opublikowano

a ja bym wydzielił filtr przelewowy, znacznie tańsze , efektywniejsze rozwiązanie od sumpa. a motor napędowy starczy aqua szut za 50zł o poborze 6W (nie ma potrzeby podnoszenia słupa wody na znaczną wysokość ) no i bezpieczny ( równy poziom w obu komorach).Minus 10cm zabrane z akwa :(

Opublikowano

Zadam inne pytanie. Ile litrów objętości powinnien mieć zbornik(sump,filtr przelewowy czy kubeł) na wkłady filtracyjne aby utrzymać równowagę w akwarium?

Opublikowano

to wszystko zależy od tego ile ryb chcesz trzymać w tym akwarium ;)

generalnie tworząc filtracje grubo na wyrost to przyjmuje się przy projekcie sumpa 1/5 objętości akwarium. . Tak wiec dla 500 litrowego, sump cirka 100 litrów, 1/3 komora techniczna, 2/3 wypełnienia (przeważnie 2/3 wysokości) więc cirka 40 litrów złoża :), w przypadku przelewowego filtra nie ma potrzeby tworzenia tak sporej komory technicznej , gdyż w przypadku sumpa służy ona jako zabezpieczenie na wypadek przerwy w pracy pompy (komora ta powinna przyjąć nadmiar wody spływającej kominem) w filtrze przelewowym jest to zbyteczne, gdyż zgodnie z prawem fizyki obie te komory sie wyrównają . ( stąd tez jest bezpieczniejszy ) ,ja w swoim akwarium 420 litrowym mam przelewowy filtr o pojemnośći 20 litrów i bardzo dobrze sobie dawał radę kiedy to miałem grubo przerybiony zbiornik (52 ryby ), kiedy to musiałem wpuścic ryby z innego akwa gdyż uległo roszczelnieniu . Pamietaj również iż stosując f. przelewowy badz sump, możesz ukryć wszystkie akcesoria : sondy, grzałki itp

Zaletą sumpa/przlewowego jest również stosowanie wypełnień typu grys koralowy, podnoszący Ph, co w moim przypadku było konieczne gdyż mam niskie w kranie. Kubełek o pojemności złoża 6-8 litrów z pewnością Ci tego nie zapewni.

Opublikowano
a ja bym wydzielił filtr przelewowy, ....Minus 10cm zabrane z akwa :(

Raczej dość duży minus - przy 50 cm zabranie 10 cm to masakra.

Ja jakoś odeszłem od sumpa i używam kubełek, zrobiłem to z czystego lenistwa, IMO przy wielu zaletach sumpa wiele jest jego minusów.

Wszystko zależy od ciebie.

Opublikowano

a skąd wiesz?

czy z długości? Częściej widziałem panele z tyłu akwarium.

Panel 50cm na 10 cm byłby IMO za mały do takiego akwarium, nie mówiąc już o tym że nie było by mowy o robieniu jakiś komór technicznych itp.

Opublikowano

10cm daje komorę 25 litrową. Gdyby ją zasypać porządnym materiałem, to sądzę, że powinna wystarczyć.

Jeśli natomiast autor myśli o wykrojeniu 10 cm z głębokości, to zdecydowanie będzie to zły pomysł.

Opublikowano

U mnie w 500l przy dużym zarybieniu (40) tropheusów chodzą:

Fluval 404 i Eheim Clasic 2213. Plus oczywiście wewnętrzna głowica.

Ale przerabiałem też jeden filtr kanistrowy do 600l Eheim 2228 i dawał radę więc nie trzeba robić kubła o pojemności 50 litrów bez przesady.

A dla wygody możesz zakupić sobie termofiltr kanistrowy i nie będziesz miał problemów z ukryciem sprzętu.

A jak dobrze sobie allegro prześwietlisz to dostaniesz używkę w dobrej cenie ja wczoraj zakupiłem jako rezerwę Eheima 2217 Clasic do 600l akwarium za 150 zł.