Skocz do zawartości

Film bakteryjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A mozecie podac konkretne modele tego Eheima?

..ja używałem takiego:

Eheim Skim 350 filtr powierzchni wody skimmer (4550730824) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/45/50/73/08/4550730824@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@45/50/73/08@@AMEPARAM@@4550730824

Ale już nie mam potrzeby!

Opublikowano

Mam taki sam ,tylko zmieniłem gąbkę na trochę większą gradację i minimalnie większą gabarytowo. Czyszczę co 9dni tak jak zbiornik

Opublikowano
Zdradź proszę, jak sobie z tym poradziłeś

...po prostu na 120 cm. dobrze ustawione wyloty filtrów. Stąd też uważam a jest to poparte obserwacją "filmu", że np. cyrkulator AQUAEL 2000 ( jako mechanik) do 120 cm. nie jest wcale zbyt silny jak twierdzą niektórzy koledzy. I co ważne a chyba Stan o tym pisał to nie przekarmiam ryb! A jest to chyba najważniejszy czynnik mający wpływ na powstawanie tzw "filmu".

..mówię tu o akwarium przykrytym:)

Opublikowano

Ja w swoim akwarium mam ustawiony wylot z narurowca prosto na taflę wody dzięki czemu załamuję się i to już nie pozwala na powstawanie filmu bakteryjnego plus do tego mam ustawiony wylot z falownika jebao wp-25 również na tafle wody. Zero jakiegokolwiek filmu na powierzchni wody.