Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie kombinuje zeby zrobic denitryfikator z jednego z kubelkow ktore zalegaja mi w szafie.

Niestety zaden z nich nie grzeszy wielkoscia.

Kazdy z nich jest wielkosci Fluvala 103 lub mniejszy.

Mam zamiar wymontowac wirnik pompki I jako zasilania uzyc dzialajacego w baniaku Fluvala 204.

Ze wzgledu na mala objetosc tego filtra chce w nim zastosowac najlepsze wypelnienie jakie sie da.

Dostepne w domu mam gabki, ceramike, keramzyt.

Moze jednak macie jakies inne pomysly na wypelnienie zeby jak najlepiej wykorzystac objetosc filtra.

Opublikowano

Proponowałbym nie pozbywać się wirnika tylko zrobić zasilanie tego kubło-denitratora na bypasie, będzie równomierny przepływ wody przez złoże, bez tworzenia zastojów itp.

Wypełnienie - khm ceramika, keramzyt, żwir, wypalona glinka Filtusa, Drak miał w denitratorze po prostu watę i bardzo chwalił.

Opublikowano
Co masz na mysli piszac zasilanie na bypasie bo troche nie trybie

Zasada działania podobna jak w nitrareduktorach AM albo Delteca, tam woda krąży cały czas po złożu napędzana zewnętrzną pompą a w obieg wpięte są wlot i wylot wody. Wlot sterowany bardzo dokładnie, wylot czystej wody i azotu zupełnie otwarty. Do znalezienia w necie są kopie tych rozwiązań.

EDIT właśnie teraz mi się przypomniało dlaczego ten pomysł może nie zadziałać: zapowietrzanie się pompki umieszczonej przecież w górnej części kubła..sam jestem ciekawy, przetestuję to :)

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy załadowalem kubełek ceramiką, gąbką i watą wokoło.

Zobaczę co z tero wyniknie.

Jak się nie powiedzie to będę kombinował z BioNitratEx'em

Wiecie może czy wirnik może mielić wodę w miejscu lub przy prawie zakręconych zaworkach z minimalnym przepływem?