Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadl mi do glowy taki pomysł: co sadzicie aby zrobic rankig skutecznych i sprawdzonych preparatow,lekarstw ??

Fajnie by było jak piszący byliby w stanie określić co wyleczyli :? bo chorób z podobnymi objawami a nawet oznakami wizualnymi jest parę i opis nawet dość szczegółowy to za mało w zdecydowanej wiekszości przypadków aby osoba czytająca mogła na 100% stwierdzić że ma to samo i u niej ten lek też zadziała. Poza podsawowymi chorobami typu ospa lub takimi które mają charakterystyczne cechy to cała reszta jest walka na oslep na zasadzie chybił trafił i jeden trafi pierwszym lekiem a inny dopiero czwartym.

Problem polega głównie na tym że wraz z rozwojem akwarystyki i sprowadzaniem coraz to innych gatunków z najrózniejszych stron świata sprowadzamy też choroby których obecnie w akwarystyce jest cała masa. Rózne choroby wymagają róznych leków których też już jest cała masa.

tak z 20 lat temu było łatwiej bo chorób w akwa występowało trzy na krzyż a leczyło się podwyższona temperaturą wspomniana solą a metronidazol był szczytem technilogi.

• 13 lat później...
Opublikowano
W dniu 26.12.2006 o 15:34, art01 napisał:

Witam mam akwarium z pyszczakami od niedawna. Zauwazylem ostatnio ze coraz czesciejsie ocieraja o skalki i inne rzeczy. Zakupilem preparat MFC przeciw pasozyta i on nic nie daje. Ktos mi podpowiedzial aby nasypac jakas sol ... Jaka to ma byc sol i jaka ilosc na akwarium 112 litrow ??

proponuje Clearmec  zbija No3 , Po4  i No2:).