Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze powiem, że nie bardzo widzę sens wywalania aż 726 zł za pokrywę i belkę. Rozumiem, że to aluminium, ale cena jest po prostu z kosmosu. Według mnie lepiej zakasać troszkę rękawy, nabyć spienione PVC, oprawki bryzgoszczelne, nierdzewne zawiasy, klej i zrobić sobie dokładnie to samo za połowę ceny. Na forum można znaleźć gotowe propozycje samodzielnego wykonania pokrywy.

Poza tym, gotowa (kupiona w sklepie) pokrywa nigdy nie spełni oczekiwań nabywcy i zawsze jest kompromisem pomiędzy tym czymś idealnym co chcemy mieć, a tym, co się akurat opłacało producentowi tzw. fabrycznej pokrywy. Np. chcąc zamontować sobie wentylatorki komputerowe w proponowanej przez zoolight pokrywie, trzeba już sobie samemu radzić z wierceniem/wycinaniem w aluminium.

Według moich wstępnych wyliczeń (do kalkulacji przyjąłem ceny proponowane przez sprzedawców na alledrogo) samodzielnie wykonana pokrywa ze spienionego PVC wraz z belką oświetleniową T5 2x54W kosztowałaby nie więcej niż 400-450 zł, ale jeśli cena nie gra w tym przypadku roli ...

A wracając jeszcze do tła, to zamiast folii pod rozwagę daję zastosowanie czarnego spienionego PVC. Nie musi być grube, wystarczy np. 3mm i dobrze je silikonem przykleić od środka do tylnej szyby.

Opublikowano

Według moich wstępnych wyliczeń (do kalkulacji przyjąłem ceny proponowane przez sprzedawców na alledrogo) samodzielnie wykonana pokrywa ze spienionego PVC wraz z belką oświetleniową T5 2x54W kosztowałaby nie więcej niż 400-450 zł, ale jeśli cena nie gra w tym przypadku roli ...

Faktycznie, ponad 700zł za pokrywę do akwarium, o takim litrażu, też bym nigdy nie zapłacił :mrgreen:. Proponuję trochę częściej zaglądać na w/w portal aukcyjny, okazje jednak się zdarzają :wink:.

Opublikowano
Bierz 203 ,202 mam w 100cm i jest za słaby.Bardzo dobrze że postanowiłeś postawić większe akwa.Powodzenia :D

A czy owy filtr ma regulację przepływu ??? bo boję się trochę czy nie będzie wirówki w akwa ??