Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie klubowicze , czy ktoś już próbował tego sposobu rozpoznawania płci .Mam trochę książek ale objaśnienia ludzi z praktyką są cenniejsze.Wiem tylko że można już próbować przy rybach średniej wielkości . Pewnie wielu naszym kolegom mogło by się to przydać , nie wspominając już o mnie . Dzięki za ewentualne objaśnienia .

Opublikowano

Z małymi ponoć jest ciężko, a jak podrosną to staje się to zbędne ze względu na możliwość określenia płci w inny sposób. Sam nigdy nie próbowałem.

Opublikowano

Wydaje mi sie ze nie zawsze . Miałem stadko hongi i przy dominującym samcu nie wybarwiały się inne , okazało sie że na 5 szt. , miałem 4 samce .Dowiedziałem sie o tym dopiero jak zacząłem likwidować samce dominujące .Z początku, myślałem ze mam złe warunki do rozrodu , albo ze ryby są za młode . Zacząłem selekcje gdy ryby miały prawie rok i wtedy okazało sie co jest grane, hodowcy rozpoznają to wcześniej . gdybym znał sposób rozpoznawania nie musiał bym czekać tyle czasu i mógłbym poczynić jakies kroki w sprawie zamiany na samice , z maingano jest podobnie . a poza tym przydała by sie ta umiejętność przy nabywaniu ryb. nie każdy sprzedawca jest uczciwy, a ryby przestraszone zmieniaja kolory.Więc nadal czekam na jakiekolwiek wskazówki , myślę ze będą bardzo przydatne .

Opublikowano

samica ma otwór moczowo-płciowy połączony , samiec , rozłączony , rybę trzeba złapać i dokładnie się przyjrzeć , widać dopiero u ryb ok 5-6 cm , no chyba , że przez lupę:)

Opublikowano

zawsze używam do oglądania szkła powiększającego. Aby nauczyć się tej sztuki trzeba po prostu próbować, czym częściej będziemy się przyglądać tym rzadziej będziemy się mylić w stosunku do płci. Jednak częste wyławianie ryb nie jest wskazane, ze względu na stresowanie ryb.

Opublikowano

nie chcę cię zniechęcać ale nie jest to takie proste ;)

pamiętam gdy ja na początku tak badałem ryby to po wyborze ryb po otworach, wybrałem 5 samców hongi i jedną samicę :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
http://klub-tanganika.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=105. Mam tu pomocną stronkę . Myślę że zaiteresowanych zaciekawią fotki. A tak na marginesie to narazie jakoś sobie radzę .Powiem tak po prawdzie że raczej udaje mi się rozpoznawać osobniki . Nie mam za wiele pomyłek . Napewno mam też trochę szczęścia ale jakoś to idzie . Szkło powiększające u młodych naprawdę się przydaje . Umiejętność ta napewno jest przydatna jeśli nabywa sie dorosłe osobniki do kompletowania stada (1 x 3-4) warto znać tę metodę nie zostaniemy wtedy wprowadzeni w błąd. Bywają tacy co likwidują ładne ryby ale nie wiedzą czy to samiec czy samica a nawet jaki to gatunek . Powodem likwidacji jest czasem fakt że " te inne ganiają im skalary, gubiki i mieczyki " sami wiecie jak to czasem jest , a naprawde mają ładne sztuki . Ostatnio tak wybrałem sobie całe stado Maingano 1 x 4 i Crabro Nakantenga 1 x 3 .Jeśli jesteście "akwarystami - amatorami " tak jak ja to napiszcie jak wam się udaje rozpoznawanie (oczywiście jeśli samce nie są jeszcze w pełni wybarwione ) wtedy wymienimy doświadczenia . Może macie inne sposoby .