Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, zaczynam zakładć akwarium MALAWI ,kupiłem łupki skał i w tym miejscu mam pytanie czy je trzeba przegotować czy wystarczy je przed włożeniem do akwa tylko przepłukć ??

DZIĘki wielkie za pomoc :)

Posted

Z własnego doświadczenia musze ci powiedzieć, żę łupki najlepiej jest namoczyć a potem umyć zwykłą gąpką(oczywiście bez płynu ) . Z tym namaczaniem to nie wiem jak jest w przypadku innych skał bo ja mam łupki kwarcytowe i jak je wziołem ze składu to całe były usyfione, powiedzieli mi tam właśnie że najlepiej łupki namoczyć i umyć bo jak tego nie zrobie to będe miał wode ja mleko .

To co wiedziałem to powiedziałem na reszte niec wypowiedzą się inni :D

Posted

Ja swoje skaly przed wlozeniem do zbiornika tylko dokladnie umylem i

przeplukalem wrzatkiem .

Mozna tez je wygotowac ale mysle ze jest to zbyteczne. Jezeli jednak masz watplwosci co do czystosci skal i uwazasz ze plukanie i mycie nic nie da to je wygotuj.

Pozdrawiam :-)

Ps. Polecam poszperac troche na forum, jest w nim duzo ciekawych postow na ten temat.

Posted
ozna tez je wygotowac ale mysle ze jest to zbyteczne.

zbyteczne to to nie jest, zdarzaly sie przypadki ze przez syf na kamieniach ryby dostawaly dziwnych wysypek... jak znajde to forum na ktorym to pisali to dam link.

ja zawsze wygotowywuje kamienie, lepiej byc pewnym na 100%, ze nie bedzie zadnego syfu w akwa, a rybom nic sie nie stanie z tego powodu ze wygotujemy kamienie :wink:

Posted
Ja swoje skaly przed wlozeniem do zbiornika tylko dokladnie umylem i

przeplukalem wrzatkiem .

Juz kilka razy zmienialem wystroj w akwa i zawsze stosuje powyzsza metode. Nigdy tez nie zauwazylem niczego niepokojacego u ryb.

Ta metode staosuje tylko jak jestem pewien co do zrodla pochodzenia kamieni.

Napisalem tez:

(...)jezeli jednak masz watplwosci co do czystosci skal i uwazasz ze plukanie i mycie nic nie da to je wygotuj.

Jezeli chce kupic skalki do akwa to zawsze je dokladnie ogladam i jesli mam watpliwosci, to ich nie biore.

Jednak potwierdzam, ze jezeli masz mozliwosci wygotowania skal - to je wygotuj!! Dla spokoju ducha.

Pozdrawiam :-)

Posted
ezeli chce kupic skalki do akwa to zawsze je dokladnie ogladam i jesli mam watpliwosci, to ich nie biore.

Myslalem ze bakteri nie widac golym okiem :wink: . No przynajmniej ja nie widze :D:wink:

Jednak potwierdzam, ze jezeli masz mozliwosci wygotowania skal - to je wygotuj!! Dla spokoju ducha.

i tak lepiej jest zrobic zawsze "Dla spokoju ducha". :wink: