Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mieszkam w bloku w którym wynajmuje i mam krzywe podłogi(garby, brak poziomu itp) a na podłodze wykładzinę.

Narysowałem projekcik (kształtownik 30x30mm) z regulowanymi stópkami którymi są szpilki M20x1,5 lub M16 wraz z poszerzeniem dla większej powierzchni .

W kształtownik wspawane miała by być nagwintowany pręt kwadratowy jako nakrętka.

Stolik.png

Tylko pytanie dla fachowców, czy nie wystarczy pod 112L tylko 4nogi i nie wiem czy jeszcze nie potrzebne byłyby przekątne aby się nie bujało?

Czy to dopiero pod większe akwa jeżeli tak to pod jakie i gdzie je powstawiać jeśli można wiedzieć?

Pozdro

Opublikowano

jeżeli przez "kształtownik" rozumiesz profil kwadratowy 30x30 to spokojnie wystarczą 4 nogi jeżeli ścianka profili będzie sensowna.

Opublikowano

Szwagier myśli o założeniu 375L, to czy wystarczy także 6 nóg i bez przekątnych?

Tak w ogóle to kiedy i gdzie stosuje się te przekątne? wie ktoś?

Opublikowano

Moja 375 stała na szafce z drewnianych profili 4*4 na 6 nogach po środku była płyta, plecy i boki z też z płyty. Nie było kataklizmu.

Opublikowano

Panowie co wy chcecie robić stelaże pod tonę?

Do długości zbiornika 150cm wystarczą 4 nogi. Pod tak małe zbiorniki jak planujesz wystarcza szpilki M10 a nawet M8.

M20 to nawet do 3 tonowego zbiornika za dużo. Jedna szpilka M12 ma wytrzymałość 1200kg naciski statycznego.

Ja stelaż pod zbiornik 375L robiłem z profilu 20x50x2mm. Spawa się ramę z zaciętych pod kątem 45 stopni a później spawasz nogi i spina na dole np. profilem 20x20.

Marcin T <')))><

Opublikowano

Jak pospawałeś pod akwa to nie pościągało się Tobie?

Jeżeli 4nogi na 150cm to w jakim rozstawie bo jak na moje chyba na końcach jak się da to mimo wszystko środek może się delikatnie wygiąć. Chyba że się mylę i mnie popraw. :?

Opublikowano

Przy spawaniu zawsze lekko pościąga. Trzeba też wiedzieć jak spawać (kolejność) by odkształcenia były jak najmniejsze. Ale od czego jest młot i sprawne oko?

Kątownik w ręce młotek i się wyklepie.

Do Twojej podstawy cztery nogi na krańcach i wystarczy w zupełności.

Marcin T. <')))><