Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy możecie mi pomóc :?: co to jest za pyszczak bo nikt nie wie i wymyślają jakieś dziwne nazwy.

img0810n.th.jpgimg0811.th.jpgimg0812r.th.jpgimg0826p.th.jpg

Na wszystkich czterech jest Ps. socolofi albinos o którego pytasz od początku wątku dodatkowo na drugim jest Ps. socolofi (niebieski) i coś tam jeszcze pływa ale nie widać wyraźnie, na trzecim i czwartym (w tle) jest auratus a ten żólty (przynajmniej umnie) jest nie wyraźny.

Opublikowano
Mbuna są zdecydowanie roślinożercami

?

c. afra?

c. axelrodi?

m. crabro

m. chipokae?

nie chce mi się wymieniać ryb wszystkożernych, ani mnożyć przykładów, ale "roślinożernej" w kontekście "zdecydowanie" to może jest 30%.

z jednym wyjątkiem rodzaju Labidochromis

Z jednym wyjątkiem z rodzaju labidochromis, czy z wyjątkiem rodzaju labodichromis?

W sumie to nieważne bo oba stwierdzenia są fałszywe;

- labidochromis sp. hongi jest roslinożerny

- stricte mięsożerne są np. l. caruleus, l. sp chisumule, l. sp. blue%white tanzania i... wiele innych.

To jak to jest?

Bo pomijając taksonomicznie afre- samo żerowanie Mbuny (stąd zresztą nazwa) związane jest ze skrobaniem z kamieni glonów, wraz z peryfikonem, larwami komarów etc. Czyli logika podpowiada, że skrobanie samych glonów wymagałoby jakiejś silnej specyfikacji. No, a czegoś takowego nie ma. Owszem- rodzaje róznicują się np. kłończastością zębów, ich spłaszczeniem etc. ale jest to bardzo mała radiacja ewolucyjnego przystosowania.

Opublikowano
Czy możecie mi pomóc :?: co to jest za pyszczak bo nikt nie wie i wymyślają jakieś dziwne nazwy.

img0810n.th.jpgimg0811.th.jpgimg0812r.th.jpgimg0826p.th.jpg

Na wszystkich czterech jest Ps. socolofi albinos o którego pytasz od początku wątku dodatkowo na drugim jest Ps. socolofi (niebieski) i coś tam jeszcze pływa ale nie widać wyraźnie, na trzecim i czwartym (w tle) jest auratus a ten żólty (przynajmniej umnie) jest nie wyraźny.

Zgadza się że na wszystkich zdjęciach jest Ps. socolofi albinos, temu dręczyłem tym pytaniem bo już różne nazwy były podawane nawet Red Red :lol: .

Każdemu, z osobna dziękuję za włączenie się do dyskusji i w pomocy w rozpoznaniu Ps. Bardzo mi się ta rybka podoba, jestem ciekaw jak urośnie czy coś się zmieni :?:

Czy ona jest też z rodzaju Mbuma, i żywi się roślinnym pokarmem :?: Potrafi być agresywna co do pozostałych , czy raczej jest łagodna :?:

Opublikowano

[quote name="ŁUKASZ SZIN"

Zgadza się że na wszystkich zdjęciach jest Ps. socolofi albinos, temu dręczyłem tym pytaniem bo już różne nazwy były podawane nawet Red Red :lol: .

[/quote]

Tak, tak to akurat jest wiadomość od tego co najwięcej chce tu wszystkich krytykować na całym forum a niestety jego wiedza jest na takim poziomie jak widać na załączonym obrazku.

Opublikowano

Tak, tak to akurat jest wiadomość od tego co najwięcej chce tu wszystkich krytykować na całym forum a niestety jego wiedza jest na takim poziomie jak widać na załączonym obrazku.

A kogo ja tu krytykuje?Sorry ale jeśli piszesz że mbuna jest zdecydowanie roślinożerna to aż strach pomyśleć gdy ktoś to przeczyta i dostosuje się do tych teorii(np.gdy ktoś ma obsadę mięsożerną).Wiedzy na temat pyszczaków ogromnej nie mam ale podstawowe rzeczy wiem.Z tego co widać to tobie do tej podstawowej jeszcze dużo brakuje. :evil:

Peace. :mrgreen:

Opublikowano

Hmmm, czy to się do mnie tyczy :?: bo nie rozumiem, możesz troszkę jaśniej :?: