Skocz do zawartości

jakie oświetlenie do Ps.saulosi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam zbiornik 180 litrów i mam zamiar przejść na Malawi, a konkretnie na Ps.saulosi.

Wymiary zbiornika to 80x50x45.

Na aranżację składają się: lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca. Podłoże to żwirek przeznaczony do roślin doniczkowych. W zbiorniku poza rybami będzie kilka roślin typu anubias, kryptokoryna, mikrozorium.

Pokrywa przystosowana jest na dwie świetlówki T8.

Proszę, pomóżcie dobrać mi ciekawe oświetlenie baniaka, tak kolorystykę, jak i moc. Jest tego tyle, że fiksuje mi już wyobraźnia i sam nie wiem na co się zdecydować. Zależy mi tak na dziennym, jak i nocnym oświetleniu (dużo czasu spędzam przy rybach właśnie wieczorową porą).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;)

Opublikowano

A jak przy takim oświetleniu będą mi rosły anubiasy, kryptokoryna i mikrozorium? ;) Może coś silniejszego?

Opublikowano

Czy mógłbym prosić o jakąś sugestię osoby, która w swoim zbiorniku ma również rośliny? ;)

Opublikowano

ja mam Blue T5 54W z tylu oraz 15000K T5 54W z przodu. W akwa mam Valisnerie oraz anubiasy. Valisneria rosnie i jest sukcesywnie zjadana, anubiasy - wypuszcza lisc raz na 3 tyg. Glony porastaja niestety anubiasa. Daje, dosc duzo roslinnego pokarmu, zeby ryby nie skubaly nadmiernie roslin.

Opublikowano
Czy mógłbym prosić o jakąś sugestię osoby, która w swoim zbiorniku ma również rośliny? ;)

a jest ktoś taki?

Któremu udało się połączyć obie te rzeczy?