Skocz do zawartości

testy zoolek aquaset -pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A skale kolorów dostałeś?

Miałem te testy. I instrukcji nie miałem. Miałem tylko tarcze z kolorami do odpowiedniego testu i na drugiej stronie pisalo ile czego i jak długo trzeba czekać

Opublikowano

PH - 5ml wody + 3 krople - wymieszać i porownać ze skalą

NO2 - 5 ml wody + 7 kropli odczynnika nr 1 - zamieszać - po 15sek 7 kropli odczynnika nr 2 - zamieszać - odczekać 5 min i porównać ze skalą

NO3 - 5 ml wody + 7 kropli odczynnika nr 1 - zamieszać - dodać odczynnika nr 2 na małej załączonej szpatułce ( 1 szpatułka ) - dokładnie wymieszać - dodać 7 kropli odczynnika nr 3 - zamieszać - odczekać 20 min i porównać ze skalą

PO4 - 10 ml wody + 10 kropli odczynnika nr 1 - zamieszać - dodać odczynnika nr 2 na małej załączonej szpatułce ( 1 szpatułka ) - dokładnie wymieszać - odczekać 10 min i porównać ze skalą

GH - 5 ml wody - należy liczyć dodane krople - po każdej zamieszać - kolor musi zmienić się z czerwonego na zielony ilość kropli jest równa ilości stopni

KH - 5 ml wody - należy liczyć dodane krople - po każdej zamieszać - kolor musi zmienić się z niebieskiego na żółty ilość kropli jest równa ilości stopni

NH3 - 5 ml wody + 10 kropli odczynnika nr 1 - zamieszać - 7 kropli odczynnika nr 2 - zamieszać - 7 kropli odczynnika nr 3 - zamieszać - odczekać 5 min i porównać ze skalą

Opublikowano

U mnie na NO3 zooleku było trochę inaczej: 7 kropel odczynnika 1, wymieszać dodać szpatułkę tego proszku, wymieszać, odczekać 1min. dodać 7 kropki odczynnika 3, wymieszać i odczytywać wynik po 5 minutach.

Nawiasem mówiąc, powinni zmienić drukarnię bo tabela kolorów jest kompletnie nieczytelna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

KH i GH możesz też mierzyć:

2,5 ml wody i każda 1 kropla to 2 stopnie twardości.

Na dłużej test Ci starczy, ale dokładność mniejsza - choć satysfakcjonująca :-)

Opublikowano

jezeli chodzi Ci o to ile dokladnie proszku powinienes nabrac na szpatulke, to nie ma to wiekszego znaczenia. Probowalem roznie i wynik byl ten sam. Po prostu dodaj troche proszku ;)